Gordon Ramsay ble tatt imot som en kongelig i Trondheim tirsdag, med et hektisk og velorganisert program.

Ramsay har egentlig nok å gjøre med sine restauranter og sine tv-programmer, men en gang i året besøker han et sted, holder inspirasjonsforedrag og serverer mat. I år falt valget på Norge og Trondheim.

Blant matfolket er det skandinaviske kjøkkenet verdens heteste. De fleste snakker om København. Noen snakker om Oslo. Gordon Ramsay har allerede begynt å snakke om Trondheim og Trøndelag.

– Dere er hemmelighetsfulle, dere vil vel beholde godsakene deres selv. Men det er virkelig gull dere sitter på, sier han, og fremhever blant annet kamskjell og lam, råvarer som allerede har innpass på topprestauranter i London.

Den skotske mesterkokken hadde tett program før og under og etter sitt gjestespill på Scandic Lerkendal, og dokumenterte det meste til sine 3,2 millioner følgere på Facebook. «Freezing my balls off», rapporterte han etter en tur langs Nidelven til Nidarosdomen, men brukte likevel en halvtime ute på treningsfeltet til RBK etterpå. «Lykke til på søndag», skrev han etter møtet med Kåre Ingebrigtsen og hans mannskap. «Fantastic food», skrev han om torskelunsjen på restaurant To rom og kjøkken.

– Jeg fikk lyst til å elske med potetstappa, utdypet han til Adresseavisen noe senere. Og visst var dagen hektisk, men Ramsay dyrker det hektiske. Jo mer han har å gjøre, jo mere får han gjort.

Den som forventet slemme-Ramsay fra TV-seriene ble skuffet, men Ramsays vertskap gjorde lurt i å holde seg på tå hev. Telefonen til NRKs kameramann ringte midt under deres intervju, og Ramsay hadde ikke problemer med å formidle at han ikke likte det.

Ramsay er godt oppdatert på trønderske råvarer, og for den saks skyld trøndersk fotball. Overfor Adresseavisen fremhever skotten at det er flott at en liten by som Trondheim skal være vertskap for en finale i Europa League.

Under en humørfylt prat med RBK-trenerne og de mest etablerte spillerne på treningsfeltet, hørte han at Mix Diskerud skal til Las Vegas i neste måned, og inviterte ham til en av sine restauranter i byen. Ramsay selv kom til Trondheim rett fra Los Angeles og drar i dag rett tilbake, for å starte innspillingen av to nye serier med Hell’s Kitchen.

– Rosenborg hadde sitt gjennombrudd i Europa på San Siro stadion samme år som jeg åpnet min første restaurant. Seieren deres over Milan gjorde et stort inntrykk i London, jeg føler de to begivenhetene hører sammen, sier Ramsay.

Ramsay var selv en lovende fotballspiller i Glasgow Rangers fra han var 15 år til han ble skadet året etter. Nederlaget som fotballspiller hadde positiv effekt på hans kokke-karriere, mener han, Og han er fortsatt stor fan av Glasgow Rangers, så involvert at han sammen med noen andre investorer tidligere i år vurderte å kjøpe klubben.

– Det handler om lidenskap, sier Gordon Ramsay. – Jeg sier til barna mine at det er det samme om de velger matlaging, fotball eller noe annet, det som er viktig er at det er lidenskap som driver dem, poengterer firebarnsfaren. At han er opptatt av familieverdier, blir tydelig da han blir overrasket over innholdet i et planlagt innslag til Senkveld på TV 2. Fire barn lager vafler og Ramsay skal bedømme maten. Morsomt nok, men barn hører ikke hjemme på et late night show, mener Ramsay. Han møtte barna, men nektet å vise det på tv. Senkveld må finne på noe annet denne fredagen.

–  Det er litt for tidlig på kvelden for øl for meg, forklarte Ramsay da han ble tilbudt lokaløl fra Tautra klokka fire. Men han tok seg god tid da han møtte de trønderske lokale produsentene som presenterte sine produkter i vrimlearealet, og det kan godt være han smakte på ølet litt senere på kvelden.

Klokka fem begynte gjestene å strømme inn, og vi skimtet mange sentrale matfolk i Trondheim blant de 600 betalende. I sitt foredrag fortalte Ramsay om hvordan og hvorfor han ble kokk, og spøkte godlynt om det norske navnet på yrket sitt. Han forklarte hvor mye han jobbet for å fortjene sin første, sin andre og sin tredje Michelin-stjerne, hvorfor han fornærmet Joan Collins og hvordan han ba om unnskylding, og om da han spiste en kalkun som var tørrere enn Gandhis sandaler. Han var underholdende sammen med kveldens konferansier Mona Grudt, men også seriøs som da han avmystifiserte kokkeyrket.

– Med gode råvarer trenger en ikke jobbe mye. Det er ikke rakettforskning, vi kurerer ikke kreft. Vi lager bare mat, sa han.

Til bare mat å være, var det ganske omstendelig og riktig så velsmakende det som kom på bordet. Forretten en lekker anretning med østers, skjell, krabbe, sjøkreps og laks som smakte trøndersk hav. Lammefilet Wellington fremsto som en blanding av Rørosvidda og Chelsea. Det gikk an å være spisegjest i storsalen også da en mektig engelsk dessert og en serie trønderske oster avsluttet måltidet.

Og alt dette uten å oppleve slemme-Ramsay!

– Jeg er ikke en sint person, sier Ramsay til Adresseavisen.

– Jeg er ikke på den måten utenfor kjøkkenet. Men jeg er engasjert. Jeg har lidenskap for det jeg driver med. Fest en mikrofon på en fotballspiller og du vil få høre en del kraftuttrykk i løpet av en fotballkamp. Og om du brenner for en ting og merker at en idiot er i ferd med å ødelegge det, da vil du vel si fra?

Foto: VEGARD EGGEN
God kjemi: Gordon Ramsay og RBK-gutta Kåre Ingebrigtsen, Tore Reginiussen og Morten Gamst Pedersen fant tonen på treningsfelten. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Mona Grudt var konferansier. Foto: VEGARD EGGEN