Hvert år blir det født rundt 1000 flerlinger i Norge. De fleste er tvillinger. Forskning viser at risikoen for depresjon øker for mor som får tvillinger eller enda fler. SV mener flerlingfamilier bør få mer hjelp og støtte enn i dag, skriver Aftenposten.no.

I dag får foreldre som føder mer enn et barn av gangen fem uker ekstra.

- For lite, sier SV-leder Audun Lysbakken, og vil lette hverdagen for familier som får mer enn ett barn om gangen.

- De fleste ordninger for barneforeldre er satt sammen på en måte som passer når det kommer ett barn om gangen. Dette gjør at noen av de helt spesielle utfordringene flerlingfamilier møter ikke har like gode fellesordninger, sier Audun Lysbakken.

Mamma hadde konstant for få armer

Begge foreldrene må få være mer hjemme

At tvillingforeldre får hendene fulle erfarte Lysbannen da hans politiske rådgiver, Bjarne Kristoffersen, ble pappa til sønner barn samtidig.

- Flerlinger må dele permisjonen med flere barn. Vi bør sikre at begge foreldre kan være hjemme sammen i større deler av permisjonstiden. Det er viktig for ungene, men også viktig for at foreldrene skal få mulighet til å være trygge i hverdagen, sier Lysbakken.

Rent konkret foreslår SV når Stortinget møtes på nyåret:

  • Å gi far, og medmor, rett til ammefri.

  • Styrke rettighetene for far, eller medmor, ved fødsel ved å utvide retten slik at tvillingfamilier får fire uker, trillinger seks uker, og så videre.

  • Å øke selve foreldrepermisjonen for flerlingfamiliene. Fem uker ekstra, som foreldrene kan ta ut samtidig er for lite.

  • Familiene som får trillinger, eller flere barn, skal få full foreldrepermisjon til begge foreldrene.

Audun Lysbakken sier mange foreldre som får to eller flere gang samtidig kan få det tøft.

- Det er vanskelig å håndtere mer enn ett så lite barn, og derfor kan man oppleve at man ikke strekker til. Forskning fra Folkehelseinstituttet viser at tvillingmødre har hele 77 prosent større sannsynlighet for depresjon enn andre mødre, fem år etter fødselen. Dette er svært alvorlig, og er kunnskap som fortjener å bli tatt på alvor, påpeker SV-lederen.

Fødes før termin

Han sier en tilleggsutfordring for mange er at mange tvillinger eller trillinger oftere fødes før termin.

- Det gjør at barna og foreldrene trenger ekstra tid og støtte, og at familiene kan være mer sårbare. Vi mener likevel at det er mulig å gjøre noen relativt enkle grep for å sikre mer tid og mer trygghet for flerlingfamiliene, sier Lysbakken.

Om ekstra ammetid, sier Lysbakken.

- Det kan redusere arbeidstiden til den andre forelderen mens mor er hjemme med barna. Dette vil både gi bedre forhold for ernæring, men også være helt konkret avlastning som kan dempe press.

Forslaget om rett til praktisk bistand begrunner han slik:

- I dag er det tilfeldig og varierer fra kommune til kommune om støtte gis. Særlig utsatte familier kan være enslige med flerlinger eller trillingfamilier.

Norsk mamma fikk fire på en gang! Og det gikk bra.

Lysbakken kjenner flere som har fått tvillinger og ser at for en del familier er det en stor utfordringer.

- For noen familier kan det være en tøff tid, kanskje særlig den første tiden. En liten hånd ekstra fra samfunnet vil ikke koste mye i kroner, men bety svært mye for familiene det gjelder. Håper ikke det går partipolitikk i dette.

Solveig Horne: Ingen planer om å utvide permisjonen

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) er imidlertid ikke klar for å møte SVs forslag. Hun sier det allerede i dag er gode permisjonsordninger i Norge som også tvillingforeldre nyter godt av godt av.

- Det kan være utfordrende å få barn, og særlig å få tvillinger. Flerlingeforeldre har rett til fem uker ekstra permisjon pr. barn ut over ett. Syv ekstra uker hvis foreldrene har valgt 80 prosent dekning.

Solveig Horne sier det ikke foreligger planer om utvidelse av permisjonen nå. Eventuelle forbedringer i permisjons- og støtteordningene for flerlingeforeldre vil måtte vurderes opp mot andre prioriteringer i statsbudsjettet.

- Vi skal fremme en egen familiemelding våren 2016, og har satt ned et utvalg som skal se på bidrags- og støtteordningene til barnefamilier.