- Det er en interessant tanke, men det vil ikke være spesielt lurt, fastslår Generalinspektør for Heimevernet (GIHV), brigader Tor Rune Raabye, overfor Adresseavisen.

Han viser til at det er snakk om to helt ulike organisasjoner, som også har ulike oppdrag. Derfor vil en slik øvelse, som er nevnt i mandatet til den nye landmaktutredningen, ha lite for seg, ifølge Raabye.

- Hæren er i dag høyteknologisk, den er pansret, svært mobil og opererer ofte i utlandet. Våre oppgaver handler mer om sikring og er mer statiske. Mens hæren i dag i stor grad vil være på ett sted, så er vi i heimevernet nesten overalt. Det ser jeg jo på min egen reisevirksomhet for å besøke strukturen, sier generalinspektøren.

Må kutte

I løpet av ganske få år er strukturen i HV omtrent halvert, fra over 80 000 soldater til 45 000. Nå skal strukturen reduseres ytterligere til 35 000 mann, ifølge langtidsplanen for Forsvaret. Kuttene ligger inne i langtidsplanen selv om den tidligere nevnte landmaktutredningen knapt har startet.

- Jeg forholder meg til at regjeringen har sagt at vi skal legge ned Sjøheimevernet og kutte 7000 soldater i strukturen. Det får jeg ikke gjort noe med, sier Raabye.

Skal gå gjennom alt

Han sier kuttene vil skje etter en gjennomgang av alle sikringsobjekter som HV-styrkene skal beskytte og sikre i tilfelle krise. Deretter vil volumet på mannskapene i hele landet dimensjoneres ut fra dette.

- Dette vil skje i hele landet, men hovedkuttene vil skje sør for Trøndelag, unntatt i Oslo, sier Raabye.

Overfor Adresseavisen trekker han også frem det positive som ligger i den nye langtidsplanen, blant annet får HV tilført 133 millioner kroner, som skal brukes på å styrke det Raabye kaller «grunnmuren», med blant annet nytt nødvendig utstyr og reservedeler.

Utnevnte nye sjef

Generalinspektøren var fredag til stede på Værnes garnison i forbindelse med at oberst Håkon Warø (49) ble utnevnt som nye sjef for HV-12. Trondheimsmannen overtok dermed etter Ebbe Deraas, som går over til en sivil karriere. I går ble han takket av med en julelunsjmarkering med ikke mindre enn 16 taler. Siste taler var den nye garnisonssjefen.

- Jeg takker for tilliten. Men jeg vet at jeg ikke vil få til noe som helst alene. Alt det som er sagt her i dag er et uttrykk for at dere i HV-12 gjør jobben, sa Warø, som blant annet ser frem til å jobbe med den amerikanske styrken som ankommer i midten av januar.

Her kan du lese om Håkon Warø fra Trondheim som fredag overtok som sjef for de 6000 HV-soldatene i HV-12 og Værnes garnison. Han starter i jobben etter å ha tjenestegjort fire år på utveksling i det amerikanske marinekorpset.

- HV-12 har en mer sentral rolle enn noen gang før. I dag er det omtalt som lokomotivet i hele Heimevernet, det er kanskje litt drøyt, men Værnes blir virkelig et kraftsenter for Forsvaret fremover, sier HV-sjef Raabye til Adresseavisen.