- Trondheim opplever et vakuum etter at Blæst og Familien gikk konkurs. Å få realisert et slikt hus på Solsiden er et drømmescenario, sier Stein Vanebo og Børre Johnsen.

De to engasjerte seg og prøvde å ta over lokalene da Brukbar/Blæst gikk konkurs i starten av oktober. Budet vant ikke frem, men duoen har siden vært på utkikk etter et bygg som kan romme en ny mellomstor rockescene.

- Det har vært et stort engasjement etter konkursen, og vi er blitt kontaktet av flere utleiere. Vi hadde et interessant møte med arkitekt Thor Walter Andersen i Arc arkitekter AS som har tegnet Solsiden, og som viste oss tegningene til et helt nytt hus, sier Vanebo.

Den nye scenen, med det foreløpige navnet «Rockhuset», vil ligge rett bak Dokkhuset mot Innherredsvegen.

Kapasitet på 300

Vanebo og Johnsen ser for seg en hovedscene i førsteetasje med plass til rundt 300 publikummere og åpne dører ut mot bassenget og restaurantrekka. I andre etasje ønsker de en liten barscene med kapasitet på cirka 100, i tillegg til fire kontorer og backstage.

- Det hadde vært genialt om vi fikk plass til to scener. Andre etasje kunne blitt en hang out for kulturfolk, med vanlig skjenkeløyve og enkel servering. Maten kommer ikke til å være førsteprioritet, understreker Johnsen.

Sammen med blant andre Vanebo starter Johnsen selskapet Dora 3 på nyåret, et management og rådgivningsselskap som skal bistå trønderske kultur- og næringsaktører. Mens Johnsen har bakgrunn som kommersiell direktør i plateselskapet Universal Music, er Vanebo en del av Trondheim Concerts. Vanebo er også styremedlem i Trondheim Calling.

En scene for talentene

De to ser for seg at den nye scenen kan bli et nav i virksomheten til Dora 3.

- En av ideene bak Dora 3 er å løfte frem nye talenter. Slik situasjonen er i dag har ikke disse en egnet scene å vise seg frem på, sier Johnsen.

- Kulturlivet i Trondheim er i fin flyt nå, men vi har mistet det ene tannhjulet, sier Vanebo.

Vanebo og Johnsen har fått signaler om at også restaurantene på Solsiden ønsker seg kulturaktivitet på området for å trekke flere gjester.

- Det er lett å forstå, spesielt på vinteren. Det er bra for området å få tilbake noe de har mistet. Huset vil ha beboerne ved siden av i ryggen og vil bidra til å dempe lyden i området. Med den profilen vi ser for oss, vil huset utfylle heller enn å konkurrere med Dokkhuset, sier Vanebo.

- Et fleksibelt hus

Arkitekt Thor Walter Andersen synes det er en god idé med scene på den aktuelle tomta.

- Arealet i forlengelsen av Dokkhuset brukes lite. Det vil forutsette at man omarbeider gressplenen mellom dokken og det nye bygget til et multifunksjonelt byrom med hardt dekke, sier han.

Se bildene fra de legendariske konsertene: 15 år med Blæst

Andersen hadde ikke annet enn areal å forholde seg til da han laget tegningene. Han synes det er viktig at en eventuell bygning ikke blir for funksjonsspesifikk.

- Det må bli en multifunksjonsbygning som kan åpnes opp mot det nye byrommet, med arrangement både ute og inne. Vi ser for oss store, høye dører som kan åpnes, og god lydisolering under konserter. Det er om å gjøre å lage et rom med maksimal høyde som er mest mulig fleksibelt og som kan deles inn i mindre arealer.

En forutsetning for et eventuelt hus er at det følger takformen og ikke blir høyere enn naboen Dokkhuset.

- Det er snakk om en tilpasningsarkitektur, men på en moderne måte. En enkel bygning som faller naturlig på plass i området, sier Andersen.

Julegave til neste år?

Selv om finansiering og tegninger er på plass, med blant andre Øyvind Christensen som en mulig investor, vil veien frem til ferdig hus være lang. Tomten må omreguleres og mange formaliteter må være på plass.

- Akkurat nå er vi opptatt av å finne ut hva folk i Trondheim synes om dette. Vi vurderer å legge inn en forpostering til byggesakskontoret, før vi eventuelt legger inn en byggesøknad.

- Når kan huset stå ferdig?

- Det kommer helt an på byråkratiet og om dette er noe folk ønsker. En søkeprosess kan kanskje komme igjennom på seks måneder. Dette er ikke noe vi bygge, men et innspill til byens befolkning, sier Johnsen.

- Hvis det ikke er noen alvorlige innsigelser, kan det kanskje bli en julegave til byen til neste år, sier Vanebo.

Stein Vanebo (t.h.) og Børre Johnsen er spent på å høre hva Trondheims befolkning mener om ideen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Den nye scenen, med det foreløpige navnet «Rockhuset», vil ligge rett bak Dokkhuset mot Innherredsvegen. Foto: Thor Walter Andersen, Arc arkitekter/Dora 3