Regjeringen ønsker omfattende sammenslåinger av høyskoler og universiteter.

NTNU er Norges nest største universitet. Universitetet i Oslo er størst med 3700 flere studenter. Nå vurderer NTNU sammenslåing med høyskolene i Trondheim, Gjøvik, Ålesund og Narvik. For NTNU vil «satellittmodellen» bety at universitetet får omkring 40000 studenter, over 12000 flere enn ved Universitetet i Oslo - som sier nei takk til sammenslåinger.

Ved Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Narvik og Høgskolen i Sør-Trøndelag har styrene allerede vedtatt at fusjon med NTNU er den beste løsningen. Høgskolen i Ålesund har NTNU-fusjon som alternativ til en samling av høyskolene i Møre og Romsdal.

Tre løsninger

Norge har 20 statlige høyskoler, fem vitenskapelige høyskoler og åtte universiteter. Tallet på høyskoler forventes å bli kraftig redusert. NTNU vurderer tre løsninger:

Ingen sammenslåing.

NTNU slås sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Narvik.

NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag slås sammen.

NTNU ser muligheten for at universitetet kan ta en sterkere nasjonal rolle innen teknologi ved å slå seg sammen med de fire høyskolene. Ved alle de fire høyskolene er ingeniørutdanning en viktig del. En storfusjon vil innebære at NTNU blir tilstedeværende også på Østlandet, Vestlandet og i Nord-Norge.

Men NTNU er ikke alene om å kunne tenke seg disse høyskolene som nye partnere. For eksempel vil Universitet i Tromsø og Universitetet i Nordland gjerne ha Høgskolen i Narvik, og i Nord-Trøndelag har høyskolen satt Hist og Universitetet i Nordland på ønskelista.

NTNU pluss Hist

Om satellittmodellen ikke blir noe av, kan NTNU likevel bli størst i Norge. En lokal fusjon mellom Høgskolen i Sør-Trøndelag og NTNU er nok til å passere Universitetet i Oslo i størrelse, med god margin. Geografisk nærhet og mange parallelle fagmiljøer er argumenter for en ren trondheimsfusjon. Motstanden kommer hovedsakelig fra teknologimiljøet ved NTNU som frykter nivåsenking og en svekket nasjonal rolle innen teknologi.

Uansett løsning er det en forutsetning for NTNU at den femårige integrerte master/sivilingeniørutdanningen beholdes. Dette studietilbudet har høye poengkrav og tiltrekker seg søkere fra hele landet.

En utfordring med å stå alene er at NTNU kan få større konkurranse på teknologi hvis det blir omfattende sammenslåinger andre steder i landet.

NTNU i tenkeboksen

Rektor Gunnar Bovim har siden han tiltrådte snakket om høyere kvalitet på forskning og utdanning.

–Er kvantitetet blitt viktig nå?

–Hvis vi velger en fusjonsløsning, er det ikke for å bli større, men for å få større faglig tyngde slik at vi kan løse samfunnsoppdraget vårt bedre.

–Vil det ikke være vanskelig å administrere et universitet spredt på fire byer omkring i landet?

–Det vil være mer komplekst, men ikke unikt. Kunnskapsinstitusjoner opererer i flere byer også i Norge. Sintef er et eksempel, sier Gunnar Bovim. Han understreker at ingenting er bestemt og at styret avgjør saken i sitt møte 28. januar.

Svein Inge Meland951 98 688svein.inge.meland@adresseavisen.no

NTNU-Nord? Høgskolen i Narvik vil gjerne bli en del av NTNU.
NTNU-Syd? Høgskolen i Gjøvik ønsker å bli del av NTNU. Foto: Espen Dalmo