Vi har pratet med Spreks treningsekspert Guri Brekke, for å høre hva hun har å si om klatring som treningsform.

- Hva må til for å klatre, hvilket utstyr trenger man?

- Det er alltid en fordel å ta et kurs før man starter med en ny aktivitet. Det er viktig å ha et grunnlag for at man skal få mest ut av treningen, unngå skader og for innlæring av teknikker. Du trenger noe forskjellig utstyr i forhold til om det er buldring, klatring i fjell eller på is. I lave høyder trenger man ikke klatreutstyr, men når man skal klatre høyere er tau, sko, sele, hjelm, karabiner, taubrems, kalkpose nødvendig. Isklatring krever stegjern og isøks også. Isklatring regnes imidlertid som mer farlig enn vanlig fjellklatring, så dette bør man ikke begi seg ut på uten mye kunnskap.

- Brattkort, hva er det - og hvor tar man det?

- Brattkort er et ferdighetsbevis med ansvarserklæring for klatrere på innendørs klatreanlegg. Kortet har til hensikt å bedre sikkerheten på slike anlegg. Ved å ta Brattkort kan klatrerne dokumentere at de har skaffet seg nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne bruke klatreveggene på en sikker måte. Veggeierne på sin side får gjennom ordningen en undertegnet forsikring om at brukerne kjenner til og har akseptert ansvarsforholdene ved å bruke anlegget. Det finnes organiserte klatremiljøer over hele Norge hvor man kan ta brattkortkurs.

- Hva er buldring?

- Buldring er klatring uten tau på lave høyder. Man kan buldre på store steiner eller i buldrevegger. Et par sko og en pose kalk er alt du trenger for å begynne. Er det hardt underlag kan det imidlertid være lurt å legge en tykk matte under.

- Hvordan er klatring som trening?

- Det er avhengig av hvilken form for klatring man gjør. Generelt for alle formene er smidighet en treningseffekt. Klatring involverer mange muskler og muskelgrupper. Hovedsakelig blir effekten lokal muskulær utholdenhet. Det er imidlertid ikke en sport hvor man øker muskelmassen i særlig stor grad, men styrken vil øke som følge av adaptasjon i nervesystemet. Det er da heller ingen fordeler å ha en stor masse ved klatring. Buldring er beskrevet som sportens sprintdistanse og vil da ha treningseffekter lik andre utholdenhetsaktiviteter som har kortere varighet og høyere intensitet. Altså større endringer i muskelmasse, både sentrale og lokale endringer i forhold til oksygenopptak m.m. Klatring gir liten eller ingen effekt i forhold til å påvirke benvevet.

- Hvor kan en klatre?

- Det er klatrebare formasjoner over alt og det finnes tilrettelagte klatrefelt i hele Norge. Mange områder har egen guidebok som detaljert beskriver klatrefelt- og ruter. Store Skagastølstind i Hurrungane, eller Nasjonalfjellet Stetind i Nordland er to av mange eksempler på klatreklassikere her til lands. Norge har også mange islagte fosser og er et isklatringseldorado som tiltrekker seg klatrere fra hele verden.