Planene om amerikanske soldater på Værnes utfordrer basepolitikken.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har et stort ansvar for at vi ikke tilspisser forholdet til Russland.

Baser for utenlandske soldater på norsk jord i fredstid er blitt bestemt avvist i godt over 60 år. Nå planlegger Forsvaret en militærbase for 300 amerikanske marinesoldater på Værnes, etter initiativ fra USA.

Planene er ikke endelig politisk klarert. Det som så langt er blitt kjent gjennom Adresseavisen, betyr ikke nødvendigvis et brudd med norsk basepolitikk. Men det synes åpenbart at Forsvaret har beveget seg inn i en gråsone.

Værnes-basen blir fremstilt slik at de amerikanske soldatene skal rotere. Spørsmålet blir da om rotasjon er nok til å definere basen som ikke-stasjonær, og dermed innenfor baseerklæringen fra 1949. Britiske øvelser på 1970-tallet minnet om fast stasjonering gjennom omfattende rotasjon.

Hovedpoenget i basepolitikken har hele tiden vært å berolige vår store nabo i øst. Konklusjonen er at den selvpålagte tilbakeholdenheten overfor fremmede soldater har fungert etter hensikten frem til i dag. Det mer anstrengte forholdet til Putin-regimet handler om Ukraina. Svaret på disse utfordringene er ikke en utenlandsk base på Værnes.

Selv om basepolitikken er en hjørnestein i vårt forsvars- og sikkerhetsregime, det eldste og viktigste forbehold overfor de allierte, er den opprinnelige linjen blitt utfordret flere ganger og endret på flere punkter. Men det overordnede ligger fast: Fremmede makter skal ikke ha styrker på norsk jord så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep. Det er i dag ingen krigstrussel mot Norge.

Flere forhold har presset frem endringer. Derfor ble det i sin tid slått fast at baseerklæringen ikke var til hinder for utbygging av militæranlegg, forhåndslagring av militært utstyr, allierte øvelser og kortvarige besøk av allierte fly- og flåtestyrker.

Det er ingen forsvarspolitisk grunn til å tilspisse forholdet til russerne. Selv under den kalde krigen fungerte norsk basepolitikk. Det er på ingen måte så kaldt nå.