MS (musikk/scene) Arken er arbeidstittelen på det planlagte bygget i dokken utenfor Solsiden-rekken.

- Det er ennå ikke kommet opp noe scenealternativ etter at Brukbar/Blæst og Familien gikk konkurs i fjor. For etterveksten av trondheimsband er det krise. Dette bygget er perfekt for en slik scene, sier Stein Vanebo.

Sammen med Dora 3-kollega Børre Johnsen prøvde Vanebo å ta over lokalene da Brukbar/Blæst gikk konkurs i oktober i fjor. Budet vant ikke fram, men på tampen av fjoråret lanserte de to ideen om et nytt kulturhus like bak Dokkhuset.

Ideen fikk både ros og ris, men er nå skrinlagt.

KOMMENTAR: Motstanden fra politiker og rockmiljø mot nytt klubblokale ved Dokkhuset er merkelig

Et flerbrukshus

Sammen med eiendomsutvikler Øyvind Christensen tror Vanebo og Johnsen at de nå har funnet den perfekte tomta til det de beskriver som et spektakulært signalbygg i Trondheim.

foto
Vil ha respons: Stein Vanebo (f.v.), Børre Johnsen og Øyvind Christensen beskriver bygningen som et spektakulært signalbygg. De ønsker nå tilbakemeldinger på prosjektet.

- Vi har brukt året på å tenke oss om. Underveis har vi fått et par andre forslag til steder, som vi ikke har gått videre med. Vi har det vi trenger av scener i byen nå, bortsett fra stedet med kapasitet til cirka 250 publikummere, sier Vanebo.

Investor Øyvind Christensen beskriver huset som en fusjon mellom eiendomsutvikling og kulturaktivitet.

- Det vil bli et flerbrukshus der kultur skal kombineres med næringsvirksomhet. Bygget vil bli liggende på et sted der mange folk passerer, vi vil få drahjelp av det. Det er lav terskel for å gå innom og få med seg en kulturopplevelse, sier Christensen.

Utescene mot Solsiden

Sammen med Dag Nylander og Erik Schløsser-Møller er det Christensen som i dag eier Dokkbassenget, som ligger mellom Solsiden kjøpesenter og boligblokken Dokkgata 2.

Grunnideen bak den nye scenen er den samme som tidligere: Et levende kulturhus og en møteplass som skal romme flere kulturformer tilknyttet management- og rådgivningsselskapet Dora 3. Ikke bare rock, men også kunst, litteratur, standup og akustiske konserter, forteller Børre Johnsen, som i januar sluttet i toppjobben i Universal Music for å bli daglig leder i Dora 3.

foto
Den aktuelle tomten har også tidligere vært utbygd, som dette fotografiet fra 1937 viser.

I tillegg til en klubbscene helt nede i vannspeilet, ser de for seg en utescene kombinert med storskjerm mot Solsiden-rekken, med et amfi på motsatt side.

- Der kan publikum oppleve små konserter, fotball, skirenn eller andre aktiviteter, sier Johnsen.

Springbrett for artister

Det er Bergersen Arkitekter som har tegnet skissen. Bygningen er formet som baugen på en båt, som et skip som er på vei ut dokken, med glatte sider, mye glass og en oppdeling likt et skipsskrog. Derav arbeidsnavnet MS Arken.

- Det hadde vært tøft hvis glasset hadde gått helt ned i vannet. Nedre Elvehavn har lenge ønsket seg en overgang mellom betongen og vannspeilet, sier Christensen, som også er en del av Dora 3.

Han tror den kommende scenen kan hjelpe mange flinke, unge trønderske artister å nå ut til publikum.

- Børre har introdusert meg for artister jeg aldri har hørt før, men som er knallbra, sier Christensen.

Ønsker respons

Trekløveret er klar på at ideen ennå er på planleggingsstadiet, og de vet det vil komme blandede reaksjoner. Flest positive, regner de med.

- Vi klarer ikke å se at denne bygningen ødelegger for noen, eller at bygget skal innvirke negativt på noe sett og vis. Vi ønsker oss respons på prosjektet, derfor viser vi fram tegningen allerede nå. Samtidig er vi klar over at å få realisert et slikt bygg krever en full prosess, sier Christensen.

Vanebo sier at mye av kritikken de fikk i forrige runde var bransjerelatert.

- Vi velger å tro at motstanden fra kolleger nå har lagt seg. Vi håper at folk synes dette er en spennende idé for Trondheim og at vi endelig lykkes med å etablere en ny mellomstor scene, sier Vanebo.

- Vi tror huset vil bidra til at Trondheim vil bli en enda bedre kulturby. Vi synes det er spektakulært, et signalbygg, sier Johnsen.

Fra og med neste sommer vil Dahls Arena på Lademoen kunne ta imot opp til 20 000 publikummere. Neil Young og Paul McCartney er på ønskelista.