Gjennom leserinnlegg og skarpe kommentarer i Adresseavisen rettes skytset mot Trondheim kommune for manglende satsing på byens flotte badebukter og -strender.

Korsvika, Djupvika, Ringvebukta og Devlebukta var tidligere som en magnet på badegjestene på varme sommerdager. I dag er det godt om plassene. Da Adresseavisen i går formiddag ble med tidligere badevakt Arne W. Olsen (74) til Djupvika, i dag første vara til bystyret for Pensjonistpartiet, var det ikke et eneste menneske å se på det store friområdet.

Sola strevde for å komme gjennom skylaget, men grade-stokken viste 20 grader.

– Da jeg jobbet som badevakt i bl.a. Djupvika fra 1965 til 1970, ville det ha vært mellom 100 og 200 personer på en dag som denne. Man kan hevde at folk i dag er så bortskjemt at de reiser til Syden når de skal bade. Min påstand er at mange finner Trondheims badestrender lite attraktive, når de stikker seg på kvasse steiner og du må lure deg inn i skogen for å gå på do. Jeg tror det er bare Ringvebukta som denne sommeren har satt ut mobile toaletter, sier Arne Waldemar Olsen.

Steinkjer og Amager

Olsen spretter frem og tilbake over svabergene i Djupvika og viser hvor vaktbua og toalettene sto plassert. Onsdag hadde han en leserinnlegg på trykk i Adresseavisen der han etterlyste flere tiltak fra kommunens side for å legge forholdene bedre til rette for de badende.

Kulturkommentator Ole Jacob Hoel i Adresseavisen skrev i går om sine opplevelser fra badestrendene på Lade. Han mener Trondheim ikke har en eneste ordentlig strand, med mindre du er veldig glad i skarpe steiner og slimete tang, gamle engangsgriller og anleggsrot. For ni år siden åpnet Amager strandpark ved København, med en kunstig oppbygd øy, badehus, stupetårn, båtplasser og 4,7 km med sandstrand.

I sommer fikk Steinkjer en ny og innbydende badestrand midt i byen. Men i Trondheim finnes ingen tilsvarende planer. Det bekrefter fungerende ordfører Knut Fagerbakke.

Trærne skygger for

Arne W. Olsen kjenner byens badeplasser som sin egen (bade)bukselomme. I Korsvika er det mye elvevann som forurenser. I Devlebukta skygger tett og høy skog for selve badeplassen. Sola forsvinner allerede på ettermiddagen. Foruten at de fleste badestedene mangler toaletter, er det også slutt på livbøyene.

– Men Ringvebukta er blitt bedre, etter at Sponhuset åpnet og anlegget til Trondheim Båtforening ble fjernet og åpnet for allmennheten, sier Olsen.

Kan ta én bukt

Fagerbakke er uenig i den massive kritikken. Situasjonen er ikke så svart.

På Munkholmen har kommunen brukt 200000 kroner på ny sand. På Lian og Haukvatnet er ny duk lagt. På Estenstaddammen ble et stort lass sand fylt oppå isen i vinter.

– Man kan ta én bukt og ruste den skikkelig opp, men ikke alle. Hver vår drar Trondheim Bydrift rundt og rydder søppel, som har drevet i land. Tang og tare og steiner blir fjernet. Men det er ikke overkommelig at dette oppryddingsarbeidet blir gjort gjennom hele sommeren. Og naturen er slik at sanda vi fyller på blir ikke liggende i ro, sier Fagerbakke.

Det foreligger ingen planer om å gjøre som i København eller Steinkjer og anlegge en helt ny badestrand. Fagerbakke viser til at for noen år siden åpnet det nye Sjøbadet ved Brattøra. Et populært bad som brukes hele året.

Arne W. Olsen mener at kommunen må sette tilbake de mobile toalettene, som bystyret har vedtatt skal være der. Søppelcontainere bør flyttes i skyggen. I Djupvika bør det gamle bassenget, som for snart 40 år siden ble anlagt for barn, settes i stand. I dag stikker armeringsjern opp av den ødelagte betongen.

Naturskjønt: Arne Waldemar Olsen (Pensjonistpartiet) mener Trondheim kommune holder deler av Djupvika i orden. Men toaletter mangler og søppelcontainere bør settes i skyggen for at de ikke skal stinke i sola. Foto: FRANK LERVIK
København: I 2005 åpnet Amager strandpark, med en kunstig oppbygd øy, badehus, stupetårn og i alt 4,7 km med sandstrand. Foto: Mads Jensen / NTB Scanpix, Scanpix Danmark
Populært: Tidligere i sommer åpnet en helt ny badestrand midt i Steinkjer. Foto: VEGARD EGGEN