Sintef alene i verden

Saken oppdateres.

- Tomra-prosjektet er meget vellykket og vi tror teknologien kan brukes på mange andre områder, sier forskningssjef Erik Wold i Sintef IKT. Wold sier at Sintef er alene i verden om denne teknologien.

- De samme analysene gjøres med allerede med avanserte spektrometre, det nye er at vår teknologi er at den er så mye enklere, billigere og pålitelig. I stedet for at Mattilsynet henter fisk til laboratoriet og setter i gang tidkrevende analyser, kan de med denne teknologien måle for eksempel fett og vanninnhold i fisken når den ligger i disken i butikken.

Wold mener at et enkelt apparat kan fortelle hvor søte eplene er, fortelle en jogger hvordan det står til med underhudsfettet, måle fett og farge på oppdrettlaksen ute på merdene eller om det er metanol i spriten. Det jobbes i Sintef konkret med et konkret for å bruke sensorteknologien i satellitter for å måle stråling fra verdensrommet.

- I Sintef IKT tror vi at vi er på full fart inn i instumenteringssamfunnet. Det meste kan måles. Matkvalitet, farge, materialer, gasser, sier Erik Wold.

På forsiden nå