Ny verden åpnet seg

VANVIKAN: Begge husker dagen godt: Ellen Vaagland var med og pyntet ferjeleiet med bjørkeløv og flagg, Ford-eier Ingvar Sæther var med på første tur Skansen-Vanvikan.

Saken oppdateres.

Det Ingvar Sæther (73), senere mangeårig ordfører i Leksvik, husker best fra den aller første turen med ferje over fjorden, var problemene med å få ned ferjelemmen på Skansen. Det viste seg at en jernbjelke var montert feil og måtte fjernes med skjærbrenner før bilene kunne kjøre ombord.

- En helt ny verden åpnet seg for oss da ferja kom. Ikke minst for oss tenåringer ble hverdagen ganske annerledes, minnes Ellen Vaagland.

Folk og biler kom og reiste med ferja store deler av døgnet. Langs veien opp fra ferjehavna lå tre kaféer på rekke og rad - Kleven, Lyng og Andresen.

På godværsdager sommers tid tok mang en trondheimsfamilie ferja til Vanvikan for å bade og sole seg. I en periode var campingplassen «Arnfjæra» svært populær.

- Ferjesambandet fikk Vanvikan til å blomstre, sier Ingvar Sæther, og sikter først og fremst til industri og arbeidsplasser. Adresseavisen møter Ellen Vaagland og Ingvar Sæther på kafe «Landgangen», som ligger nøyaktig der ferjeleiet i Vanvikan tidligere lå. Ingen av dem synes om at sambandet ble flyttet til Flakk-Rørvik.

Langt til Flakk

- Skal vi ta ferje, bruker vi like lang tid nå som da Skansen-Vanvikan eksisterte. I 21 år har Ellen Vaagland pendlet med hurtigbåten til og fra jobb i Trondheim. Greit nok det, mener hun. Men trygg er hun ikke på at båtforbindelsen får bestå. Forslaget om å etablere ny ferjeforbindelse fra Vanvikan, med Brattøra som endepunkt i byen, får helhjertet støtte av Sæther og Vaagland. Med hurtiggående fartøyer tror de et slikt samband vil bli en suksess.

 
På forsiden nå