En av fire fra Øst-Europa

Saken oppdateres.

Ifølge Fellesforbundet er hver fjerde bygningsarbeider i Norge østeuropeer.

- Økningen har vært kraftigere enn noen kunne ane. Våre tall viser at mellom én av fem og én av fire kommer fra Øst-Europa, sier Jan Thore Martinsen i Fellesforbundet. Ifølge tall fra Sentralskattekontoret for skattesaker er det akkurat nå registrert 36 276 arbeidstagere fra Polen og de baltiske land i Norge.

- Det reelle tallet er trolig dobbelt så høyt, mener Martinsen.

I 2005 var det registrert 1250 arbeidstagere i Midt-Norge fra Polen og tre baltiske statene. I 4. kvartal fjor var det en økning på 16 prosent, og økningen fortsetter med samme styrke i 2006.

Etter EU-utvidelsen for to år siden har arbeidsfolk fra flere østeuropeiske land adgang til det norske arbeidsmarkedet. De fleste kommer til den feberhete bygningsbransjen, i Midt-Norge også til verftsindustrien og fiskeforedling.

Jan Thore Martinsen er glad Arbeidstilsynet har kommet på banen, men synes det har gått for sent og at satsingen er for beskjeden.

- Vi har visst hele tiden at det har vært dårlige arbeidsforhold for østeuropeere. Problemet er at Arbeidstilsynet kanskje ikke har sett det, sier Martinsen. Fellesforbundet mener den største utfordringen i Trondheim nå er arbeidstid.

- Vi ser at polske bygningsarbeidere må jobbe ti timer hver dag, uten overtidsbetaling, sier Jan Thore Martinsen.

På forsiden nå