Det sier Mihriban Kizilirmak (21), leder i Sørsida AUF i Trondheim, etter å ha lest de 16 historiene om familiekonflikter med trusler, vold og kontroll fra Konfliktrådet (Pluss).

Hun kjenner enkelte som har opplevd sterkt press fra foreldrene.

- Norge er likestilt og fritt. Det kan skremme foreldre som kommer fra land der æreskulturen står sterkt. De prøver å beskytte barna fra det som kan oppfattes som uanstendig, og begynner med ekstrem kontroll. I de verste tilfellene tyr de til vold og trusler. Jeg vet om en gutt som ble satt til å følge med søsteren sin, mot sin egen vilje. Det er ikke bare jenter som blir utsatt for sterk kontroll, sier hun til adressa.no.

- Mange tør heller ikke be om hjelp. De er redde for at foreldrene settes i fengsel eller at barnevernet skal skille dem.

To kulturer

Kizilirmak er Signert-spaltist i Adresseavisen, og skrev nylig at hun vet om jenter som tok av seg hijaben på vei til skolen. «Enkelte muslimske mødre har så sterkt behov for å framstå som perfekte, og da skal datteren gjøre det samme», skrev hun.

- Mange opplever to forskjellige kulturer hjemme og på skolen, og har ikke så frie tøyler til å bli med på klassefester og andre sosiale sammenkomster. Det tar tid for foreldre som kommer til Norge å tilpasse seg det som er en selvfølge for oss.

Les mer: Statssekretær: - Vi har ikke gjort nok for ofrene

Meklet i 36 familier

Adresseavisen har denne helgen skrevet om Konfliktrådet i Sør-Trøndelag, som har meklet i 42 saker fordelt på 36 innvandrerfamilier, i det nasjonale pilotprosjektet «Et spørsmål om ære?». I enkelte saker har de forsøkt å sikre mer frihet ved dialog mellom foreldre og barn, som inngår avtaler i Konfliktrådet. Les mer om Konfliktrådets arbeid her, samt intervju med imam, integreringsmyndighetene og meklerne (Pluss).

Her kan du lese «Aisha» og «Elena»s råd til hjelpeapparatet (Pluss).