Zikaviruset gir ingen telefonstorm

Trøndere med snarlig avreise til Latin-Amerika er ikke veldig bekymret zikaviruset, skal vi tolke antallet telefoner til lokale helsemyndigheter.

Registrert fem telefoner: - Det er ikke bare gravide som har spørsmål om zikaviruset. Fra Trøndelag er det flere som reiser på ferie til land som Mexico, og det er trøndere som har feriehus i Brasil, opplyser smittevernoverlege Eli Sagvik 

Saken oppdateres.

- I forrige uke registrerte vi fem telefoner fra personer som hadde spørsmål om zikaviruset. De skal alle på ferie til Latin-Amerika eller De karibiske øyer, opplyser smitteoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Les her: Zikafeber: Råd til gravide

Stadig flere land i Sør- og Mellom-Amerika rapporterer nå om tilfeller og utbrudd av zikafeber, og det er mistanke om at zikaviruset kan føre til fosterskader. Flere nyfødte er født med en liten hodeskalle, noe som regel er et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Les her: Advarer gravide mot å reise

Nylig erklært Verdens helseorganisasjon (WHO) en internasjonal folkehelsekrise på grunn av spredningen av zikaviruset.

- Det er ikke bare gravide som har spørsmål om zikaviruset. Fra Trøndelag er det flere som reiser på ferie til land som Mexico, og det er trøndere som har feriehus i Brasil, opplyser Sagvik.

Beskyttelse mot myggstikk

Zikafeber forårsakes av et virus som overføres med mygg. Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide vurderer å utsette reisen til berørte områder, og tar forholdsregler dersom de oppholder seg i disse områdene.

- Det viktigste er å beskytte seg mot myggstikk, ved bruk av klær som dekker huden, bruk av myggmiddel og myggnett om natta, sier Sagvik.

Onsdag besøker helse- og omsorgsminister Bent Høie Folkehelseinstituttet, for å få en orientering om zikaviruset, hvilke utfordringer vi står overfor og hva Norge kan gjøre.

Norge gir 10 millioner til zika-bekjempelse

Ikke spredning

Ifølge smittevernlegen i Trondheim kommune er det ikke fare for at smitten skal komme til Norge.

- Myggen som er bærer av smitten lever ikke her. Vi kan få syke personer hit, men de kan ikke smitte oss, sier Sagvik.

Symptomene på zikafeber er vanligvis milde, også hos gravide.

Ifølge Folkehelseinstituttet finnes det ingen gode, lett tilgjengelige tester som kan brukes av gravide som har oppholdt seg i berørte områder. Det finnes heller ingen behandling eller vaksine mot sykdommen.

Også andre enn gravide bør beskytte seg mot myggstikk når de oppholder seg i områder med zikafeber. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt eller alvorlige kroniske infeksjoner.

På forsiden nå