– Jeg advarte for flere måneder siden selskapet mot at det ville oppstå mangel på flygere foran sommersesongen. Jeg ba lederne om å ansette flere piloter, men det har tydeligvis ikke skjedd. I stedet har man solgt billetter til et flyprogram som man visste det ikke var ansatte nok til å dekke opp, sier Vatnar til Aftenposten.

Frykter flere bølger med kanselleringer

I løpet av lørdagen er 18 flyvninger kansellert, og fredag kveld var det 12 kanselleringer, ifølge VG.

Vatnar mener dagens kanselleringer kan være et forvarsel om at Norwegian kan bli nødt til å kansellere avganger også fremover fordi flyprogrammet gjennom hele sommeren er meget omfattende.

Lederen for Norwegian Pilot Union mener dette er bakgrunnen for flykaoset som har oppstått. Mange kanselleringer rammer folk som ikke komme seg på de ferieturene de har bestilt og betalt for.

Han sier han får vondt i magen når han hører historier blant de mange passasjerene som står fast på flyplasser rundt om i landet og som ikke får reist på ferie.

– Det er en helt forferdelig situasjon å komme i for den enkelte, og jeg synes synd på alle de mange som er rammet. Det er viktig å være klar ovet at denne situasjonen har Norwegian selv hovedansvaret for å ha skapt, mener pilotlederen.

- Selskapet har gamblet på pilothjelp

Han sier at ut fra det han vet kommer kanselleringene som en følge av pilotmangel. Dette, mener Vatnar, er en situasjon som forverrer seg når det oppstår en reisetopp som nå.

– Selskapet har gamblet på at mange nok piloter skal stille opp på overtid og bruke fritid og ferie til å fly for Norwegian. Selskapet har ikke klart å dekke behovet og dermed oppstår en situasjon som den vi ser nå. Flyprogrammet har vært kjent i månedsvis, så at det ville bli for få ansatte til å fylle flyprogrammet har ledelsen i Norwegian visst om veldig lenge, men åpenbart ikke gjort noe med, sier Vatnar.

VG: Overtidsavtale utløp dagen før kaoset

VG melder at en overtidsavtale mellom pilotene og Norwegian utløp fredag, samme dag som innstillingene startet, og Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier til avisen at det uenighet om en avtale om overtid og frikjøp av fridager.

– Våre piloter har en avtale med arbeidsgiver om kjøp av fridager. Den avtalen er sagt opp som følge av uenighet om bruken av den med arbeidsgiverne, sier Skjæggerud.

__Vatnar avviser kategorisk at det skal være noen aksjoner på gang blant pilotene.

– Alle de skandinaviske pilotene over flere år har jobbet langt ut over ordinær arbeidstid for å få det alminnelige ruteprogrammet til å gå opp for Norwegian, sier Vatnar.

Norwegian: - Akutt fravær blant piloter

Kommunikasjonsrådgiver Astrid Gaustad Mannion opplyser til Aftenposten lørdag kveld at en av årsakene til de mange kanselleringene er pilotmangel.

-Nå er det høysesong og da bruker vi all den kapasiteten vi har. Vi baserer noe av driften på bruk av overtid, noe som er helt vanlig i flybransjen. Dette er noe som har fungert for oss, men nå opplever vi dessverre i tillegg akutt fravær blant piloter som gjør at vi må kansellere flygninger, opplyser Mannion.

Norwegian mener at det ikke er noe som tyder på at problemene vil fortsette på søndag.