Hver lørdag kan du løse fire nye oppgaver. I Trondheimsrebusen skal du komme fram til svaret ved å bruke opplysningene i oppgavene kombinert med kunnskap om Trondheim i nåtid og fortid.

Trondheimsrebusen er en gave fra Trondhjems Historiske Forening (THF) til Adresseavisens 250-årsjubileum. Faghistorikere som også er medlemmer i THF, går god for kvaliteten på det historiske innholdet. Eirik Lien i THF har utarbeidet oppgavene.

Les intervju med Eirik Lien og leder forTrondhjems Historiske forening, Jakob Maliks, her

Ukens oppgaver:

Spørsmål 113: Innendørs skulptur og transportåre som leder til en stor samling av trykksaker med kunnskap. Vises også utenfra.

Spørsmål 114: Husvære for flere i god 30-tallsstil og navn motsatt det vi finner et annet sted i Trøndelag, der det er linjer tilbake til makt. Husværets navn indikerer retningsbeliggenhet.

Spørsmål 115: Skinnenær todelt offentlig bygning som før leverte flytende nødvendighet for gammel trekkraft til skinnebasert offentlig transport og bremsemiddel for det samme. Inneholder nå privat produsent som leverer flaskebasert flytende væske av en helt annen type i smått format til alle og enhver.

Spørsmål 116: Personsamling fra hele verden annethvert år. Størst i verden i sin sjanger. Gjennomføres av unge som egentlig har annet å gjøre, men likevel er viktig også for dem i nåtid og framtid.

Slik deltar du:

Oppgavene vil bli publisert på adressa.no og i Ukeadressa hver lørdag i 2017. Ved å sende inn svarene kan du hver uke være med i trekningen om å vinne jubileumsboka «Det sto i Adressa».

Svaret sendes til trondheimsrebus@adresseavisen.no innen tirsdag kl.24.00. Svaret på denne ukens oppgaver vil bli publisert sammen med neste ukes Trondheimsrebus.

Her er løsningen på Trondheimsrebusen del 28:

Spørsmål 109: Var fremtredende politisk lokalt og nasjonalt, og ble en verdensener. Ledet viktig institusjon for byen. Fremragende på vekster.

Olav Gjærevoll (1916-1994)

Olav Gjærevolls siste oppdrag før han døde var å utarbeide et forslag til kommuneblomst for alle kommunene i Trøndelag.

Han var Trondheims ordfører 1958-63 og 1979-81 (A) og varaordfører 1956-58.

Han var født i Alvdal. Han fullførte sin cand.real-grad med botanikk hovedfag ved Universitetet i Oslo i 1947, delvis avbrutt under krigen da han måtte flykte til Sverige på grunn av illegalt arbeid. Han kom til Trondheim i 1947 som konservator ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Museet. Seinere tok han doktorgrad og ble professor i botanikk ved Universitetet i Trondheim, men fremdeles tilknyttet DKNVS Museet. Han underviste i botanikk ved Norges Lærerhøgskole, også før 1960 da den var lokalisert på Lade gård. Han var direktør for museet 1974-80. Sammen med Reidar Jørgensen ga han ut den populære Fjellfloraen, som har vært med i sekken til fjellvandrere i flere generasjoner. Han var en sentral person i praktisk naturvern, og fikk bl.a. opprettet flere naturstier i Trondheim. Han tok initiativ til den botaniske hagen på Ringve.

Han var valgt til Stortinget for Arbeiderpartiet fra Sør-Trøndelag 1965-69. Han var statsråd for flere departement: sosialminister 1963-65 (Gerhardsens siste regjering), lønns-/prisminister 1971-72, og i 1972 ble han verdens første miljøvernminister (Brattelis første regjering). Han rakk ikke å sitte lenge i den statsrådsstolen, allerede høsten 1972 gikk regjeringa av på grunn av resultatet av EF-avstemninga 25. september.

Spørsmål 110: Vått område der den som gikk sørover stoppet før, men ikke nå. Da gikk de tvers igjennom. De som kommer dit nå, går ut samme vei som de kommer inn. Nå er det også en sørgående her, er raskere, drar ikke så langt, men delvis til samme sted. Den har flyttet litt på seg sammen med dem som er like raske, men ikke drar så langt.

Brattørbassenget, Ytre basseng

Flyfoto Brattøra fra 1952.

Bassenget ligger nord for Trondheim S, avgrenset med molo mot fjorden. Det var i alle fall utpå 1970-årene anløpsplass for sørgående hurtigrute. Her lå Kjølelageret, Findus sitt produksjonsanlegg og flere av de tradisjonelle kaiskurene. Da hadde moloen utafor to åpninger, mot vest og mot øst, som ga gjennomseiling. Den vestre åpninga er felles med Ravnkloinnløpet. Moloen er der fremdeles, men innløpet mot øst ble lukket da området ble fylt ut som del av utvikling og utvidelse av Brattøra og havneområdet. Her ligger nå bl.a. Pirbadet, Leiv Eiriksson Senter og Clarionhotellet. Nå er det et basseng med bare én åpning. Både nord- og sørgående hurtigrute (de møtes fremdeles i Trondheim og har samtidig landligge) fortøyer i dag i bassenget mellom Pir I og Pir II.

I Brattørbassenget har hurtigbåtene sitt terminalbygg og sitt anløpssted. Omkring 1990 ble det bygd helt innerst i bassenget. Der lå det inntil 2013, da hurtigbåtterminalen ble flyttet lenger ut i bassenget til en nybygd pir. Det har sammenheng med at gangbrua Sjøgangen over Trondheim S kommer ned her og gir enklere og mer direkte tilgang til hurtigbåtene. Det er terminalplassen for både Kystekspressen via Brekstad og Hitra til Kristiansund og hurtigbåten til Vanvikan.

Spørsmål 111: Hvem sitter sangeren sammen med «på Fæstningsmuren seinar mens byen søv»?

Bakklainnets vakre Maja

Fra bakgårdsoperaen «Vakre Maja» i 1997. Åse Krystad spiller Bakklandets vakre Maja og Roar Berg spiller skipper Holthe.

Arvid Mörne, finlandssvensk lyriker, romanforfatter og litteraturhistoriker (f Kuopio 1876, d Helsingfors 1946), skrev Båklandets vakra Maja i 1899. Den ble gitt melodi av Hanna Hagbom. Han er først og fremst kjent for sin ordknappe og avmålte lyrikk. Hovedmotiv: patriotisme, finlandssvensk identitet, sosial rettferdighet og kjærlighet til finsk natur. Han hadde stor innflytelse på sin generasjons finlandssvenske radikale intellektuelle. Han var dosent i innenlandsk litteratur ved Helsingfors universitet 1913-43.

Trondheimsmannen Arne Pedersen (1916-87) skrev vår Bakklandets vakre Maja, sikkert inspirert av navnelikheten Båklandet – Bakklandet. Otto Nielsen gjorde den kjent gjennom sine framføringer. Han framhevet bl.a. det fantastiske og geniale rimet glupsk – trondhjemssupsk. På Bakklandet ga danske Carsten Saunte gården sin på Øvre Bakklandet navnet Vakre Maja, og diktet samtidig en historie om henne. I 1991 var det verdenspremiere på bakgårdsoperaen Vakre Maja i bakgården til Saunte, musikk Knut Anders Vestad og libretto Kjersti Lie. Den er blitt spilt flere år.

Spørsmål 112: Sentral bygning der mange med samme oppfatning kunne møtes. Mange andre har også holdt til her, både for å formidle tro og meninger, få organisert kontakt med det annet kjønn, ivareta helse og økonomi, legge innvortes og utvortes grunnlag for festlige lag. I dag har andre overtatt og sprer glede, vellyd og kultur.

Arbeiderforeningen

Arbeiderforeningen i Trondheim. Bilde fra 1902-1911.

Trondhjems Arbeiderforening oppførte bygningen i krysset Kongens gt / Prinsens gt i 1875-78, arkitekt Johan Digre. Det er en treetasjes pusset murbygning i nyromansk rundbuestil, og regnes som et av romantikkens hovedverk i Trondheim. Innvendig domineres den av den store møtesalen med scene og galleri og stor publikumskapasitet. Her har det vært mange heftige politiske debattmøter. I 1. etasje har det vært leid ut lokaler til Aktietrykkeriet og avisa Dagsposten, Spareskillingsbanken, apotek, vinhandel, vinmonopolutsalg, frisør. I den store møtesalen holdt Almas danseskole til, og Trøndelag Teater brukte salen som sin scene da teatret ble ombygd midt på 1990-tallet. Salen har alltid vært leid ut til ulike formål, som f.eks. juletrefester, revyer, konserter, Maran Ata-møter med Aage Samuelsen, framvisning av store modelljernbaneanlegg.

Huset ble i 2007 donert til en stiftelse, for å bli rehabilitert etter lang tids slitasje uten særlig vedlikehold. Nå brukes den til ulike kulturformål og til større folkemøter og debattmøter. Den har fått navnet Byscenen. Luftforsvarets musikkorps har nå sin faste base her.

Ukens vinner:

Vinner av ukens rebus er Trond Gilde. Vi gratulerer!

Alle ukevinnerne er mot slutten av Adresseavisens jubileumsår 2017 med i trekningen av en en skreddersydd guidet tur med byhistoriker Terje Bratberg gjennom Trondheims veiter!

Her finner du flere oppgaver å bryne deg på