Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke definere en grensen for hvor mistillit går i Arbeiderpartiet når trakassering av seksuell art ikke kvalifiserer til å måtte gå.

– Jeg sitter ikke med mandat til å avsette valgte ledere. Men vi må ta spørsmålet om tillit på alvor. Og min kritikk representerer svekket tillit, sier Støre.

Han sier det er «ekstraordinært» og «en svært sterk» reaksjon når han som partileder offentlig går ut og mener nestleder Giske har opptrådt kritikkverdig.

– Varslene er alvorlige, og jeg har kommet med en veldig tydelig kritikk av nestlederen, sier Støre

Han har ikke har bedt Giske om å trekke seg.

- Han må vurdere sin situasjon ut i fra om han kan gjøre sin jobb, sier Støre.

Les også: Giske ber andre damer varsle

Har bestridt påstander

Giske har i samtalen med Støre og partisekretær Kjersti Stenseng torsdag bestridt flere av opplysningene som den siste uken er varslet  inn til Arbeiderpartiet.

Etter det flere timer lange møte valgte han til slutt torsdag kveld å beklage at han har oppført seg «upassede og ubehagelig».

- Jeg tar dette på dypt alvor, at det er min adferd som gjør at folk har opplevd ubehageligheter. Jeg beklager det dypt, sa Giske til Adresseavisen torsdag kveld.

Spørsmålet om konsekvenser av en slik erkjennelse og beklagelse - og hvorvidt han har vurdert å trekke seg som nestleder i partiet ville han ikke svare på da Adresseavisen snakket med ham torsdag kveld.

Les også: - Trond er en mann som behandler kvinner med respekt

- Denne saken er ikke over

Da Støre fredag formiddag møtte pressen for å snakke om krisen som nå lammer partiet, var han klar på Giskes situasjon ikke er avklart med Giskes fjernsynsbeklagelser torsdag kveld.

- Dette er ikke en sak som er over, i form av at vi tydeligvis kan forvente nye varsler, sier Støre til Adresseavisen.

- Vi må nå gjøre jobben som trengs. Så får vi vurdere og se hva som skjer fremover, sier Støre.

Han vil ikke vurdere sannsynligheten for at Giske må gå. På direkte spørsmål om noen i partiet hadde krevd Giskes avgang, svarer han slik:

– Jeg har ikke hørt noen i partiet kreve Giskes avgang. Jeg har lyttet grundig og brukt mye tid på dette. Men han har ikke mye å gå på.

Les også: Det har ikke skjedd noe upassende

Forventer flere varsler

Støre utdypet hva han mente med dette slik:

– Det at han la seg flat, tok den selvkrikken han gjorde, er et uttrykk for at han ikke har opptrådt i tråd med våre retningslinjer. Hva som eventuelt skal til for at det skal bli enda mer alvorlig, må tiden vise. Dette er ikke en sak som er over.

- Dere sier begge at dere forventer at det kommer flere saker. Hvordan kan du forklare din tillit til Giske som nestleder når dere skal sitte å vente på dette?

- Dette er en vanskelig avveining. Slike saker som dette har ingen tidsfrist. De som har noe å si fra om skal være trygge på at de kan gjøre det. Men vi måtte vurdere det vi hadde. Basert på det vi hadde til nå, har vi valgt å komme med den kritikken vi har gjort.

- Så nå skal dere sitte å vente til flere jenter tør å stå frem før dere får avklart situasjonen rundt nestlederen i Arbeiderpartiet?

- Som sagt, dette dette er en vanskelig avveining. Vi må se om det kommer andre ting, med annen karakter eller annet omfang - og vurdere dette på nytt.

- Så det er ingenting i det som har kommet til nå som har fått deg til å vurdere å be Giske trekke seg?

- Nei, dere så min reaksjon i går. Jeg har gitt kritikk - og det er kommet en erkjennelse.

Les også: Anklager Oslo Ap for svertekampanje mot Trond Giske