Tirsdag holdt hun et foredrag for 350 jenter fra 9.- og 10. trinn samt videregåendeelever fra Trøndelag under Jentekonferansen ved NTNU. Det er femte året på rad Jenter og teknologi med støtte fra NHO arrangerer konferansen.

- Formålet med Jentekonferansen er å få flere jenter til å se mulighetene med en teknologiutdanning og få lyst til å gå den retningen, sier prosjektleder for konferansen ved NTNU, Ragnhild Madsen.

- Ta vare på alle bevis

Mia Landsem ble i høst kjent etter å ha tatt opp kampen mot de som spredte private bilder av håndballspilleren Nora Mørk.

- Dere må ta vare på alle bevis, alt som kan få folk dømt for spredning av slike bilder, sa hun fra scenen til elevene.

Hun fortalte at det som oftest er jenter på rundt 20 år som får sine private bilder spredt ufrivillig, og at det som oftest er menn som sprer. Derfor mener hun det er viktig at folk anmelder det, slik at politikere kan endre lover, eller slik at politiet kan sette inn mer ressurser til slikt arbeid.

#Metoo: - I lys av metoo-kampanjen ser man at det er veldig mye trakassering mot kvinner generelt, sier Mia Landsem. Foto: Terje Svaan

Går gjennom «kanaler» på internett

Landsem, som til daglig studerer ved Idrettshøyskolen, sier til Adresseavisen at hun er selvlært innenfor IKT, mye på grunn av stor interesse for dataspill. For å spore opp dem som sprer bilder samarbeider hun med folk som enten utdanner seg eller har utdannet seg innenfor IKT.

- Hvorfor jobber du med å spore opp folk som sprer private bilder på nett?

- Fordi jeg så at det ble en begynnende trend, og i lys av metoo-kampanjen ser man at det er veldig mye trakassering mot kvinner generelt, sier hun.

- Jeg har selv opplevd trakassering på byen. Der kan jeg jo bare sparke i fra meg, men på nettet er det ikke like enkelt. Det er veldig synd å se at det er så mange som er fortvilte fordi de ikke får den hjelpen de trenger.

- Å få spredt private bilder er urettferdig

Hun mener at hvis man har en stemme og kan bruke den, så må man utnytte det for å få belyst temaet.

- Det å få spredt private bilder er rett og slett urettferdig. Jeg vet at det kan gjøres mer, og derfor irriterer det meg, sier hun.

En av tingene jentene kan gjøre for å få stoppet spredningen av private bilder, er å ta utdanning som ingeniør eller teknolog, mener hun.

- Vi har mange flinke datafolk i Norge, men de fleste er over 40 år og ikke vant med iphone-generasjonen, sier Landsem.

- Jeg kan ikke sette meg inn i hvordan første verdenskrig var fordi jeg ikke var der, men jeg kan fortsatt lese om det. De voksne, datageniene, kan lese om vår generasjon og høre om det, men de har ikke vært til stede der selv, de har ikke opplevd det. Derfor er det viktig at vi følger trenden.

Selvlært: - Jeg driver ikke med det mest tekniske, jeg har et team rundt meg, sa Mia Landsem til et fullstappet auditorium på tirsdag. Foto: Terje Svaan

Behov for mer informasjon

I en undersøkelse gjort av Kantar TNS for NHO og Jenter og teknologi, viser det seg at nesten åtte av ti jenter i aldersgruppa 12-19 år mener det er behov for mer informasjon om teknologiutdanning. Flertallet, 54 prosent, mener de har liten grad av oversikt over de ulike teknologiutdanningene. Nesten ni av ti mener det i fremtiden vil være en fordel å være god på teknologi.

Halvparten av foreldrene deres vil råde sine døtre til å ta en teknologiutdanning, og nesten ni av ti foreldre mener teknologi burde vektlegges mer i skolen.

- Vi arrangerer denne konferansen fordi vi ikke er i mål, sier prosjektleder Madsen.

- Det er ikke nok jenter som tar ingeniørutdanninger og teknologiutdanninger. Det er 22 prosent i snitt, men på noen studieretninger er det færre.

Madsen sier at noe av problemet er at ungdomsskole- og videregåendeelevene ikke kjenner til hvilke studier som fins og hva man kan bli etter en slik utdanning.

- Foreldrene kan ikke nødvendigvis gi råd om disse studieretningene heller, siden de ikke kan så mye om dem, sier hun.

Rekruttering: - Konferansen har sin opprinnelse fra tre-årig bachelorstudium. Det var et HiST-prosjekt som vi har tatt med oss over til NTNU, sier prosjektleder Ragnhild Madsen. Foto: Terje Svaan