- Noen har helsesøster til stede daglig, andre har en tilgjengelig noen timer om gangen, sier leder Kristin Waldum-Grevbo.

Leder landets helsesøstre: Kristin Waldum-Grevbo. Foto: NSF

En kartlegging Helsedirektoratet gjorde i 2016, viste at ingen fylker oppfylte antall anbefalte årsverk for helsesøstre på barneskolene. Kun i ungdomsskolen oppfylles dette.

Regjeringen har styrket skolehelsetjenesten ved å bevilge mer penger de siste årene, men variasjonene er fortsatt store.

Les også: Aleksander er Trondheims eneste helsebror.

Trapper opp

Trondheim kommune har trappet opp dekningen de siste årene, men fortsatt gjenstår mye. Per september i fjor hadde kommunen totalt 51,75 helsesøsterårsverk i skolehelsetjenesten, fordelt på barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler. Årsverk ved helsestasjon for ungdom er også inkludert her.

- Vi har hatt en betydelig opptrapping. På mange skoler er det nå ansatt helsesøster i 100 prosent stilling, sier Camilla Trud Nereid, kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune. 6. februar i år orienterte hun formannskapet om saken.

Samtidig er situasjonen på barneskolen langt fra tilfredsstillende: Ifølge Helsedirektoratets anbefalte normtall på bemanning, bør Trondheims 15265 barneskoleelever ha tilgang på til sammen 53,4 helsesøsterårsverk, i skarp kontrast til kommunens 32,15 årsverk (per september i fjor). Det betyr at Trondheim kommune mangler 21,2 årsverk helsesøstre i barneskolen. Kommunen har satt av 4.2 millioner kroner for å øke antall helsesøstre på barneskolene i 2018, noe som tilsvarer rundt fem stillinger.

- Jeg regner med at vi er på normen når det gjelder barneskolene i løpet av de neste fire årene, sier Trud Nereid.

Les også: Mest til de yngste innen skolehelse- og helsestasjonstjeneste.

«Reddende engel»

Ifølge Helsedirektoratets anbefaling fra 2010 bør det være maks 286 elever per helsesøster på barnetrinnet, 550 på ungdomstrinnet og 800 på videregående-nivå. Per i dag har Trondheim kommune nådd anbefalingene når det gjelder ungdoms- og videregående skole. Helsedirektoratet jobber nå med å utarbeide nye veiledende normtall.

Oppvekstdirektøren mener man ikke må «se seg blind på at helsesøster alene kan redde hele verden».

- Helsesøster er blitt den reddende engel i manges øyne, og helsesøster er en krumtapp i systemet, men det er viktig å huske på at kommunens støtteapparat for skolene består av mange dedikerte fagpersoner, som vernepleier, barnevernspedagoger, fastleger, ergoterapeuter, fysioterapeuter og psykologer.

Hun mener det er viktig også å dreie fokuset vekk fra individet og over på gruppenivå.

- Med 23 000 elever i grunnskolen i Trondheim, kan ikke alle få individuelle samtaler. Noe må man adressere i klassen eller på trinnene, da ser også barna at de ikke er alene med problemene, sier Camilla Trud Nereid.

Les også: Helsesista fikk åpenhetspris.