- I can’t wait, sier hun.

I fem og et halvt år har Taekwon-Do vært hennes idrett etter at hun begynte å trene 43 år gammel.

Da ble den hvite drakten holdt på plass av et like hvitt belte.

Uskyld og harmløst

Et hvitt belte symboliserer begynnelsen, uskyldighet og harmløshet. Et tegn på at kunnskapens frø er sådd. I dag har hun rødt belte, siste grad, som betyr at hun er klar for å få sjansen til å bevise at hun er verdig å bære det sagnomsuste sorte beltet.

Sort symboliserer mørket bortenfor solen, ro, selvtillit og tro på egne ferdigheter.

Sort belte indikerer at bæreren er upåvirket av mørke og fare. Intet mindre. Og slik fremstår hun da også denne aprilkvelden i klubblokalene til Trondheim Taekwon-Do Klubb på Lade. Høflig, litt tilbakeholden, men innstilt på å fortelle sin historie som kampsportutøver.

Vunnet både sølv og gull

Hvorfor vie seg til Taekwon-Do som voksen?

For å holde seg i form, og i og med at hun er en voksen dame er det visse ting hun tror er viktig i årene som kommer: Styrke i bein, armer og kjernemuskulatur, smidighet, balanse og koordinasjon.

Kort fortalt er taekwan-do-utøverne på jakt etter god fysisk og mental balanse. Så også med Malin Noem Ravn.

Jeg har en til tider krevende jobb, og da er det viktig for meg å ha en treningsaktivitet som også krever noe av meg, sier hun.

Taekwon-Do krever full tilstedeværelse og konsentrasjon, både kroppslig og mentalt, og gir henne styrke og konsentrasjon i hverdagen. Det er hele tiden noe nytt å lære, aldri stillstand.

Som en del av et utfordre seg selv-prosjekt har hun også konkurrert. Hun er på regionslaget og har deltatt i lokale mesterskap, Midt-Norsk, og har innkassert sølv og gull i klassen veteran rødbelte dame.

Lade Sportsarena

Trondheim Taekwon-Do Klubb er Norges største kampsportklubb. Siden starten i 1989 har medlemsmassen nådd 1700. Det startet som en kjelleraktivitet og har blitt til en vel ansett sport utøvd i nye og imponerende Lade Sportsarena.

Bygget er på hele 5600 kvadratmeter og endte med en regning på 79,9 millioner kroner, der kommunen bidro med nesten 20 millioner. Bygget er planlagt, prosjektert og bygget av en prosjektgruppe bestående av tre personer. Øystein Glåmseter fra tennismiljøet, Rolf Erik Paulsen fra bordtennismiljøet og prosjektets leder Thomas Kulvik fra Taekwan-Do-klubben. I dag holder de tre idrettene hus under samme tak.

Veggene i Taekwon-Do-delen bærer enorme bilder av noen av medlemmene. Imponerende hopp, spark og andre øvelser som krever presisjon av høy klasse er fanget av fotografene og blitt til en fascinerende utstilling. Den blekner likevel idet man trår inn i treningslokalene.

For der er for eksempel 20 år gamle Linn Benjaminsen Lorentsen i sving. Med en stor sinns- og kroppsbeherskelse utfører hun sine oppgaver. Nylig ble hun Europamester og før det juniorverdensmester.

Linn studerer ved NTNU Handelshøyskolen og startet med Taekwon-Do åtte år gammel da familien var øyboere på Sotra utenfor Bergen. I dag er hun en av 68 instruktører i klubben.

Nils Arne Eggen

Trondheim Taekwon-Do Klubb er tilsluttet National Taekwon-Do Norway (NTN) som har mer enn 11 000 medlemmer fordelt på 67 klubber. NTN ledes av trondheimeren Per Andresen. Hans hvite drakt inkluderer et sort belte.

Ung og gammel blir litt rettere i ryggen når han nærmer seg, før de avleverer respektfulle bukk.

Per er Master, 8. Dan. Høyere på rangstigen kommer en ikke.

Master Per Andresen er for oss det Nils Arne Eggen var for Rosenborg. Uten ham hadde det ikke eksistert noen klubb i Norge på det nivået vi har nå. Han er den utømmelige inspirasjonskilden som alltid har vært der, og fortsatt vil være der, sier Thomas.

Slag og spark-leksikon

Per Andresen la i 1991 bort advokatkappen for å gå i general Choi Hong His fotspor, grunnleggeren av denne koreanske selvforsvarskunsten.

Taekwon-Do-historien er over 1000 år gammel og springer ut fra kampkunstene Tae Kyon og Soo Bak. I 1955 vant generalen frem med forslaget om å kalle sporten det den kalles i dag, og i et 15 binds stort bokverk forklarer han sine ideer om sportens teknikk og teori.

Teknikken tar utgangspunkt i høy hastighet og kraft, og det faktum at selv en fysisk svak person kan oppnå stor kraft gjennom trening. Effektive og kraftfulle spark er selve signaturen til sporten som er et fryktet våpen og ypperlig selvforsvar.

Alle skjønner at dette er en kampsport, hvor man lærer slag og spark, og at det kan være en tøff konkurranseidrett. Vel så viktig er imidlertid vektlegging av etikk og østlig filosofi. Fokuset på respekt for andre, disiplin og struktur, det å være hyggelig, snill og hjelpe andre, er viktige elementer i vår pedagogikk, sier Mastern.

En fredeligere verden

Det hviler en slags merkelig ro over lokalene til Taekwon-Do-klubben selv om det både sparkes og slåes mot hverandre. Hver treningsøkt, eller kamp for den del, innledes og avsluttes med respektfulle bukk til motstanderen.

Slik det også gjorde under kretsmesterskapet i Trondheim Spektrum noen dager tidligere. Alt foregikk i rolige og stilfulle former. Selv den som gikk tapende ut av den mest innbitte kampen, forlot slagmarken med høflige nikk til motstander og dommere.

Så er da også dette grunnprinsippene som møter alle som vil begynne med Taekwon-Do i Master Pers regi:

Høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og en ukuelig ånd.

Og elevenes ed lyder slik, enten nykommeren er den åtte år gamle skolejenta Linn eller 49 år gamle Malin, leder av Institutt for sosialantropologi ved NTNU:

Jeg skal følge reglene i Taekwon-Do, jeg skal respektere instruktøren og seniorelevene, jeg skal aldri misbruke Taekwon-Do, jeg skal bli en forkjemper for frihet og rettferdighet, jeg skal hjelpe til å bygge en fredeligere verden.

Knock out

Det finnes to verdensforbund innenfor Taekwon-Do, og i Norge har det resultert i diskusjoner om hva som er den rette Taekwan-Do-en.

At det eksisterer to verdensforbund har alltid vært litt problematisk for oss som driver med Taekwon-Do. Vi har samme navn, men er to helt forskjellige idretter med blant annet ulik teknikk og utførelse, konkurranseregler og pedagogikk, sier Master Per.

Hans Taekwon-Do har lett fysisk kontakt og en knock out her er ensbetydende med tapt kamp. Den andre er en fullkontaktidrett hvor man vinner på knock out.

Begge grenene er tilknyttet Norges kampsportforbund, men er organisert i forskjellige sektorer. Begge arrangerer norgesmesterskap og er tildelt kongepokaler av idrettsforbundet. Vi lever veldig godt side om side og forholdet er preget av gjensidig respekt, sier Master Per.

Bløtkakefest

Når Mastern klapper i hendene opphører all trening og utøverne strømmer ut fra de mange treningsrommene for å lytte. Det han har å si i kveld er at han er stolt over resultatene klubbens medlemmer oppnådde i Europamesterskapet nylig.

Etter å ha hentet frem og hedret Ole Martin Klungerbo, Linn Benjaminsen Lorentsen, Sivert Eide, Jack Eilertsen, Lars Tønder, Linse Grønnesby, Ingebrigt Steinkjer, Johannes Listhaug, Kristian Gjersvold, Helle Christiansen, Ingvild Wohlen og Sarah Miervini, serverer han bløtkake.

Etter at kaken er fortært, sier Per Andresen til oss at jo bedre man blir i denne sporten, jo viktigere er det at nesa peker nedover.

At man bevarer ydmykheten, respekten for andre og ikke glemmer å bidra til å gjøre verden til et bedre sted for alle.

Kul, snill og høflig

Malin trener Taekwon-Do sammen med egne barn. Som forelder mener hun at barna oppnår mye på en gang i klubben:

God trening, gode verdier, at det stilles krav til dem, at de skal oppføre seg bra, at de skal ha respekt for andre, at kropp og det mentale henger sammen. De blir flinke til å lære, og også til å lære bort, at man kan være sterk, akrobatisk, kul, snill, høflig og interessert i andre mennesker samtidig.

Solid kroppskontroll og kroppsbeherskelse og kunnskap om egen kropps muligheter og begrensninger, hører også med. Dessuten er sporten så allsidig at så å si alle kan finne noe de føler de behersker. Alle kan få en fysisk mestringsfølelse.

Trondheim Taekwon-Do Klubb har mange landslagsutøvere og både EM- og VM-titler å vise frem. Likevel er det en læresetning som stadig repeteres: I Taekwon-Do er det viktigste å overvinne seg selv.

Det er mulig for mange å føle seg god nok gjennom individuell utvikling, og gjennom gradssystemet. Det er kjempeviktig, sier Malin Noem Ravn.