Nå skal amerikanske kampfly trene på Ørlandet

Mandag trener norske og amerikanske F-35-fly sammen i norsk luftrom for første gang.

Et F35A-fly på bakken på Ørland flystasjon fotografert ved en tidligere anledning.  Foto: Håvard Jensen

Saken oppdateres.

Besøket bygger videre på erfaringene fra fjorårets besøk og trening sammen med amerikanske F-22-fly ved Ørland flystasjon, skriver Luftforsvaret i en pressemelding.

Den første treningsøkten skal etter planen foregå mandag formiddag, får Adresseavisen opplyst.

- Svært ønskelig

– Slik integrasjonstrening er svært ønskelig og utbyttepotensialet er høyt for begge partnerland, sier oberst Øivind Gunnerud, sjef på Ørland flystasjon, i pressemeldingen.

I løpet av besøket vil det også være et samarbeid mellom det norske og amerikanske tekniske personellet som daglig jobber med vedlikeholdet til kampflyet.


Et amerikanske F-22-fly på bakken på Ørland flystasjon under besøket i fjor. F-22 til venstre, og F-35 til høyre  Foto: Vegard Eggen

Holder til i Tyskland

Det er fly fra 421st Fighter Squadron fra 338th Fighter Wing ved Hill Air Force Base i Utah, som nå besøker Norge. Skvadronen er den foreløpig siste amerikanske skvadronen til å gå over til å fly F-35A.

Flyene ankommer Norge fra Finland, via Baltikum. De vil returnere til Spangdahlem Air Force Base i Tyskland etter samtrening og besøk på Ørland flystasjon.

Luftforsvaret har så langt mottatt 19 fly av typen F-35A. 12 av disse opererer nå fra Ørland flystasjon, mens resten brukes til opptrening av piloter og personell ved Luke Air Force Base i Arizona i USA. I høst lander ytterligere tre nye F-35 på Ørland flystasjon.- Skal avskrekke motstandere

Besøket er et ledd i å styrke forholdet mellom F-35 partnernasjoner, samt vise støtte til NATO og NORDEFCO, skriver Luftforsvaret.

På sin nettside skriver 388th Fighter Wing at de amerikanske flyene er sendt til Europa for å virke avskrekkende på motstandere og vise støtte til allierte. Dette er finansiert gjennom satsingen som kalles European Deterrence Initiative.

De første flyene fra skvadronen landet på Aviano-flybasen i Italia 23. mai i år De er senere overført til Spangdahelm i Tyskland hvor de skal ha sin base i hele sommer.

På forsiden nå