Voldsomme sammenstøt i Barcelona etter fredelig protestmarsj

Det var flere sammenstøt i Barcelona fredag kveld etter at over en halv million mennesker deltok i en fredelig demonstrasjon tidligere på dagen.

Katalanere havnet i sammenstøt med politiet i Barcelona også fredag kveld.  Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.


Helt siden ni katalanske politikere mandag ble dømt til lange fengselsstraffer i Spania, har rasende demonstranter satt sitt preg på Barcelona. Fredag toppet protestene seg idet titusener av marsjerende katalanere nådde fram til regionhovedstaden.

Marsjene startet i fem ulike byer tirsdag og endte opp i en storstilt massemønstring i sentrum av Barcelona. Politiet anslo at over 525.000 mennesker hadde samlet seg i den fredelige demonstrasjonen.

Det var spansk høyesterett som mandag besluttet at de ni katalanske politikerne skulle dømmes til mellom 9 og 13 års fengsel. De straffes blant annet for å ha arrangert en ulovlig folkeavstemning om å løsrive Catalonia fra Spania for to år siden.

Demonstranter satte fyr på søppelbeholdere og kastet gjenstander mot politiet fredag kveld. Politiet svarte med å bruke køller og skyte gummikuler. Foto:   Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix

LES OGSÅ: Opptøyer ved politihovedkvarter i Barcelona

Studenter og sammenstøt

Tidlig fredag ettermiddag marsjerte tusenvis av streikende studenter gjennom byen med plakater der de fastslår at katalanerne ikke vil bøye seg, og med krav om at «de politiske fangene må settes fri».

– Vi må presse litt mer, og vi vil få det vi vil, sa den 18 år gamle sykepleiestudenten Miquel Flores.

Fredag kveld samlet noen hundre demonstranter seg ved det spanske nasjonalpolitiets hovedkvarter. Der omringet de bygningen. Demonstrantene så ut til å ha kommet fra studentdemonstrasjonen tidligere på dagen.

De kastet flasker, egg og maling mot politiet. De satte også fyr på søppelbeholdere. Opprørspoliti svarte med å skyte gummikuler og bruke køller.

Tre personer ble pågrepet, opplyste politiet tidlig på kvelden, mens demonstrasjonen fortsatt pågikk.

Demonstranter som ønsker uavhengighet for Catalonia, bærer et metallgjerde gjennom Barcelona i forkant av massemønstringen i sentrum av byen. Foto:   Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix

LES OGSÅ: Tusenvis har sluttet seg til fem protestmarsjer i Catalonia

Generalstreik

I morgentimene fredag blokkerte demonstranter inngangene til Sagrada Familia. Den kjente turistattraksjonen stengte dørene, av hensyn til sikkerheten.

Mange arbeidere sluttet også opp om en generalstreik som separatistene hadde oppfordret til fredag. Havnearbeidere og ansatte ved Seat-fabrikken la ned arbeidet, og den store katalanske supermarkedskjeden Bonpreus butikker holdt stengt.

Flere titall avganger ved flyplassen ble innstilt. Demonstranter hadde også sperret en rekke veier, noe som blant annet førte til at Spanias viktigste grenseovergang til Frankrike ble stengt.

Estelada-flagget for katalansk uavhengighet fra Spania satte preg på massemønstringen i Barcelona fredag.   Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

LES OGSÅ: Catalonias leder: Volden må stoppe

Deler av byen sto stille

Kollektivtrafikken i Barcelona var også rammet, og deler av byen sto stille da de fem demonstrasjonstogene møttes. Mange butikker i sentrum holdt stengt.

– Jeg har aldri opplevd det så stille her på en ukedag, sa en vaktmester i bydelen Eixample.

Massemønstringen i Barcelona ble holdt etter nok en natt med omfattende opptøyer der hundrevis av demonstranter satte fyr på barrikader og kastet bensinbomber mot politiet, som svarte med gummikuler.

Lørdagens fotballkamp mellom Real Madrid og Barcelona er blitt utsatt til en ikke bestemt senere dato som følge av uroen.

Ny folkeavstemning

Catalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.

Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

Katalanske ledere ble tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, og flere av dem, med Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i spissen, flyktet i eksil.

Spania utstedte denne uken en ny arrestordre på ham. Fredag troppet Puigdemont opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han motsetter seg utlevering. Han må melde seg på nytt for en belgisk domstol 29. oktober.

LES OGSÅ: 37 skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter på Barcelonas flyplass

På forsiden nå