NRK: Lærere og barnehageansatte skal prioriteres i vaksinekøen

Regjeringen prioriterer å vaksinere ansatte i skoler og barnehager, slik at de er vaksinert før sommerferien er over. Utdanningsforbundet er lettet.

Kunnskapsminister Guri Melby.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Begrunnelsen er at vaksineringen av hele befolkningen tar lengre tid enn antatt, og at lærere og barnehageansatte forseres i vaksinekøen for å være vaksinert når skolene åpner på grønt nivå etter sommerferien, opplyser kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) til NRK.

Kommunene kan omdisponere inntil 10 prosent av vaksinene for å få dette til.

– Dette er etterlengtet. Vi har flere ganger tatt opp lærernes plass i vaksinekøen med norske myndigheter. Inntil nå har beskjeden vært at det ikke har vært grunn til å prioritere oss, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, i en kommentar til NTB.

– Nå kan lærere og ledere i skoler og barnehager gå sommeren i møte i visshet om at skole- og barnehageoppstart blir tryggere enn man kunne fryktet. Det er bra, sier Handal.

En eventuell prioritering av lærere og andre yrkesgrupper i vaksinekøen har vært en het potet de siste månedene. Regjeringen har til nå fulgt Folkehelseinstituttets anbefaling om å ikke prioritere vaksinasjon av enkelte yrkesgrupper eller personer med samfunnskritisk jobb fremfor andre.

Da regjeringen likevel valgte å prioritere stortingsrepresentantene og en rekke andre samfunnskritisk nøkkelpersonell i mai, tilspisset debatten seg. Flere stortingsrepresentanter valgte å avstå fra sin dose og sa de ønsket å gi den til en lærer.

På forsiden nå