Folkefest for Hurtigruten

Nå vil hitterværingene ha fast hurtigruteanløp.

Det var et folkehav på Sandstad som ville feire at Hurtigruen er tilbake på Hitra.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

- Dette er en fantastisk dag for Hitra og alle som ferdes langs kysten. Det er ekstra hyggelig at hurtigruteskipet «MS Trollfjord» er tilbake på Hitra som Hurtigruten var tidligere.

Folkehav ved havna

Hitraordfører Ole L. Haugen drukner nesten i folkehavet der han tar imot forundrede tyske turister og inviterte gjester i solskinnet på Sandstad.

For den nye kysthavna på Sandstad trengte all ledig plass for å feire seg selv og Hurtigruten som endelig var tilbake på Hitra. Hornmusikk og mange hundre hitterværinger var med på folkefesten for å «gjenåpne» hurtigruteanløpet.

Det er nok en drøm som ennå ikke er oppfylt, men ordføreren legger ikke skjul på at den nye Hitra kysthavn allerede er blitt det kommunen håpet på.

Kystens veikryss

- Hitra kysthavn med Hitra industripark er blitt kommunens bidrag for å sikre en bærekraftig og fremtidsrettet transport- og logistikkløsning, ikke bare for Hitra, men for hele regionen, sier Haugen.

Han trekker frem den unike beliggenheten Justenøya har ved kystens veikryss mellom Kristiansund, Trondheim og nordover.

Kysthavna har allerede fått etablering fra de viktigste aktørene innenfor oppdrettsnæringen på Hitra og Frøya. Det styrker mulighetene for å få det meste av lakseeksporten over på kjøl. En ambisjon også statssekretær Bård Hoksrud i samferdselsdepartementet mener er viktig.

Ønsker mer gods på kjøl

- Vi ønsker å flytte mer av godtransporten fra vei til sjøen, og Hitra kysthavn er et bidrag til dette, sier Hoksrud.

Også Kystverket støtter prosjektet med 15 millioner kroner, og Kristiansund og Nordmøre havn og Rørvik har sett potensiale på Hitra.

- Vi har startet en havneallianse med Nordmøre og Rørvik rettet mot transport av fisk. Sammen er næringen i denne alliansen store nok sammen til å fylle en stor båt med laks til Kontinentet. Nå jobber vi også med å skaffe returlast, sier prosjektleder Jan Olav Bjerkestrand.

Ønsker samarbeid

Også «konkurrenten» Trondheim havn IKS gratulerer Hitra med anlegget på Justenøya.

- Jeg er bare et stort glis i dag. Det er fantastisk det Hitra har fått til. Vi hilser et hvert anlegg som bygger ut kapasiteten og er fornuftig lokalisert velkommen. Jeg håper også at dette kan skje i et samarbeid med Orkanger havn til begges nytte, sier havnedirektør Wollert Krohn-Hansen i Trondheim havn.

Hornmusikk og mange hundre hitterværinger var med på folkefesten for å «gjenåpne» hurtigruteanløpet. 
        
            (Foto: Håvard Haugseth Jensen)

Hornmusikk og mange hundre hitterværinger var med på folkefesten for å «gjenåpne» hurtigruteanløpet.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

På forsiden nå