På Snåsa Hotell lørdag kveld fortalte Margreth Olin hvorfor hun ville lage en film om Snåsamannen. Hun har laget en rekke filmer om det vonde.

Bort fra det onde

- Jeg satt på flyet fra Hellas etter å ha møtt den unge asylsøkeren Goli. Han ble sendt ut av Norge på sin 18-årsdag. I Hellas satt han i et fengsel. Under forhold man ikke skulle kunne tro fantes i Europa i dag, men kanskje under middelalderen. Jeg prøvde å sove på flyet, men fikk det ikke til. Jeg tittet i notatblokka mi og skvatt til. Der hadde jeg skrevet: «Jeg vet hva ondskap er, og hvor den kommer fra.»

- Jeg har vært i mørket lenge. Jeg ville se noe annet.

Olin hadde aldri møtt Joralf Gjerstad før filmprosjektet kom på banen.

- Jeg har undersøkt hva ondskap er. Jeg følte at jeg trengte noe annet. En sving bort fra det vonde. Jeg kom til Snåsa for å undersøke godhet, og hvordan godhet uttrykker seg.

Tåren i øyekroken

Magreth stilte Joralf et spørsmål etter sin fortelling ved Snåsa hotell:

- Hvorfor sa du, Joralf, ja til å lage en kinofilm om deg?

- I det første møtet med deg fikk jeg et veldig godt inntrykk av deg. Du fortalte hva du egentlig var. Jeg så enkelte ganger tårene i øyekroken din. Det ga meg styrke. Jeg visste jeg hadde rett.

Joralf sa også:

- Om kort tid er Snåsamannen borte. I filmen kan man se den fattige mann som fikk denne egenskapen. Det er gledelig og behagelig å sitte her i Snåsa foran snåsninger og trøndere og fortelle om denne filmen.

Olin har vært med Joralf gjennom 22 møter med mennesker som oppsøker ham for å få hjelp.

- Møtene er dokumentert, så er det opp til publikum å se hva som skjer, sier Olin, som understreker at disse møtene kom i stand på grunn av filmen, og at døren til Joralf nå er stengt. Han tar ikke lenger imot folk hjemme.

- Jeg er takknemlig for at Joralf har vist meg tilliten og latt meg komme så nære innpå ting han tidligere har holdt tilbake, sier Olin som ikke vil røpe hva filmen vil vise.

Lucia-kveld

Et hundretalls mennesker fulgte Gjerstad-stiftelsens Lucia-kveld på Snåsa hotell. De fikk blant annet høre de fire salmene skrevet av Snåsamannen selv.

Salmene «Nåde», «Når kyrkjeklokka ringer», «Takk min Gud og Fader» og «Alt er fagert det Gud har skapt» ble fremført av JS Orchestra. Orkesteret hadde premiere i kveld etter at Joralf sa at han ønsket seg et orkester til Stiftelsen.

Paintjamartist Vegar Bakke Larsen malte et portrett av Joralf. Bildet ble auksjonert bort for 6000 kroner. Pe-Torsa avsluttet kvelden med Lucia-tog fra Kvelia. Det var avholdt konkurranse i Kvelia for å finne ut hvem som var penest og kunne være årets Lucia. Men ifølge Pe-Torsa var det ingen som vant. Derfor ble Serianne årets Lucia etter loddtrekning.

Margreth Olin forteller at hun har kommet veldig nært inn på Joralf Gjerstad gjennom dokumentarfilmen som har premiere neste høst. Foto: Leif Arne Holme