Én av de to leder stemmesankingen så langt. Vil du at din kandidat skal vinne, må du stemme. Du kan avgi én stemme i døgnet til ut søndag 4. januar. Vinneren blir offentliggjort fredag 9. januar, samme dag som hedersprisen deles ut under nyttårskonserten i Olavshallen.

Flere tusen personer har til nå stemt på de fem kandidatene; gatemagasinet Sorgenfri, skidronningen Marit Bjørgen, Brannvesenet i Flatanger, ekteparet May-Britt og Edvard Moser som vant nobelprisen i medisin og filmregissøren Hallvar Witzø.

I og med at det ennå gjenstår så vidt mange dager av stemmegivningen, kan mye skje. De kandidatene som per i dag ligger noe etter, kan plutselig innta toppen om et visst antall personer bestemmer seg for å stemme på dem.

Ved å gå inn på adressa. no eller nrk.no/trondelag kan du stemme på én av de fem kandidatene. Du kan eventuelt sende inn en SMS og nummeret på kandidaten. Prisen deles ut i samarbeid mellom NRK Trøndelag og Adresseavisen.

Sorgenfri

Gatemagasinet har siden oppstarten i 2007 blitt et godt journalistisk produkt, som flere tusen kjøper hver måned. Bladet er opptatt av å få frem historiene som tradisjonelle medier ikke dekker.

Ved at magasinet selges på gata gir det arbeid til flere hundre av byens outsidere. Det gir dem verdighet, håp, mestringsfølelse og arbeidstrening. Samtidig stilles ingen krav til selgerne, dette er et tilbud for alle.

Da Sorgenfri slet økonomisk i høst, ble deres posisjon i Trøndelag tydelig. 60 artister stilte frivillig opp og arrangerte en stor konsert til inntekt for magasinet.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen fortsatte å vinne i 2014. Under OL i Sotsji ble det tre gullmedaljer. Rognesekspressen er med det tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier. Dette er tredje gangen hun er nominert til Årets trønder.

Men Marit Bjørgen er i ikke bare god i langrennssporet. Hun er også et godt medmenneske. Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren sin dagen før 15-kilometeren i OL, tok hun ansvar og trøstet sine lagvenninner.

Marit er også opptatt av Rognes og kommunen hun kommer fra. Hvert år arrangerer hun Maritsprinten, til stor glede for Midtre Gauldals innbyggere, ikke minst barna. Hun synes det er stor stas å få gi medaljer til alle som deltar.

Marit Bjørgen er opptatt av å spre glede gjennom idretten til også yngre generasjoner.

Flatanger brannvesen

Natt til 28. januar ble det frivillige brannvesenet i Flatanger satt på sitt livs prøve. En gnist fra en strømkabel antente den knusktørre lyngen på Sørneshalvøya, og førte til den største brannen Norge har opplevd siden andre verdenskrig.

Gjennom en rask og resolutt innsats fikk de evakuert alle på halvøya, og forhindret samtidig brannen fra å spre seg innover mot bebyggelsen på Uran.

Selv om husene og eiendommene til flere av brannfolkene sto i lys lue, prioriterte de å redde andres hus og verdier. I ti minusgrader og orkan i kastene kjempet de mot flammene, selv om vannet tidvis frøs i brannslangene mens de sto og slukket.

Brannvesenet i Flatanger har fått skryt for sin innsats i regjeringens evaluering av brannen.

Edvard og May-Britt Moser

Trøndelag, Trondheim og NTNU havnet i alle nyhetskanaler verden over da ekteparet Moser fikk nobelprisen i medisin 6. oktober. Ekteparets banebrytende forskning har gitt verden ny kunnskap om hvordan hjernen fungerer.

Oppdagelsen av hjernens eget posisjoneringssystem kan i fremtiden være med på å revolusjonere behandlingen av hjernesykdommer. I løpet av sine 18 år i Trondheim har May-Britt og Edvard Moser bygd opp Kavli-instituttet ved NTNU til å bli verdensledende på hjerneforskning. De har før nobelprisen også vunnet en rekke andre prestisjefylte forskningspriser. Gjennom sin glede for forskning og sprudlende personlighet har de også greid å formidle komplisert stoff på en forståelig måte.

Hallvar Witzø

Filmregissøren fra Leksvik har i løpet av sine to kortfilmer opplevd større anerkjennelse enn de fleste i filmbransjen greier i løpet av en hel karriere. Hans første film, Tuba Atlantic, ble i 2012 nominert til Oscar i kateglorien beste kortfilm. I år kom hans nye film – Ja, vi elsker. Den ble også svært godt mottatt, og ble nominert til gullpalmen i kortfilmkategorien i Cannes.

Hans filmer er både morsomme og absurde. Witzø er også opptatt av å fortelle historier fra Trøndelag, og henter ofte inspirasjon til sine historier herfra.

Hallvar Witzø ønsker nå å lage sin første spillefilm, og har ideer til flere filmer. Fellesnevneren er at de alle er tenkt spilt inn i Trøndelag. Nå jobber han hardt for å få produksjonsstøtte.