Vil slå fredsring rundt synagogen

På samme måte som muslimene i Oslo dannet en fredsring rundt synagogen, ønsker nå muslimer å slå ring rundt jødenes gudshus i Trondheim.

- Vi vil også stå skulder ved skulder, muslimer og ikke-muslimer, sier Ismail Elmi, leder i mangfoldsrådet. 

Saken oppdateres.

– Vi ønsker å gi jødene i byen støtte, slik at de ikke føler at de som gruppe og synagogen er et mål. Jødenes gudshus et hellig sted, og har ingenting med politikk å gjøre, sier Ismail Elmi, leder av Mangfoldsrådet i Trondheim kommune.

Sammen med muslimsk ungdom i Trondheim og Ferhat Guven er han initiativtaker til det flerkulturelle arrangementet som er planlagt førstkommende fredag i 18-tiden ved synagogen på Kalvskinnet.

– Jeg har vært i kontakt med alle moskeene i Trondheim, og alle har sagt ja til å delta. Ungdomsmiljøene i moskeene vil også delta. Politikerne vil også bli invitert, sier Elmi.

I tillegg håper han at så mange som mulig fra befolkningen vil møte opp for å vise sin støtte.

Skulder ved skulder

– På samme måte som de i Oslo dannet en ring for fred, vil også vi stå skulder ved skulder, muslimer og ikke-muslimer, sier Ismail Elmi.

Han ønsker ikke bare å danne en ring for fred, men en sone for fred, som omfatter synagogen og kirkene på Kalvskinnet, inkludert Nidarosdomen.

– Vi kan danne en sone for fred i sentrum av byen, sier Elmi.

Han mener spesielt muslimer har ansvar for å gå i fornt, for å vise at de ikke støtter angrep på jøder og synagoger.

– Angrepene i Paris og i København var avskyelige handlinger. Muslimer må sende et signal til andre muslimer at det ikke er akseptabelt å angripe jøder.

Elmi mener det er viktig å skille mellom Israels politikk og jøder i Norge.

– Vi må ikke politisere religionen. Jeg er for eksempel både imot terrorisme og okkupasjon. Gud klarer å passe på sin egen religion. Vi mennesker skal øve og praktisere vår tro. Det blir galt når kriminelle borgere påberoper seg å representere islam, sier han.

– Det varmer

– Dette er et flott initiativ, som vi setter pris på. Dialog gjør at vi får bukt med hatet, og det gir trygghet, sier Rita Abrahamsen, leder av Det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

Hun synes arrangementet i Oslo sist lørdag, hvor muslimer dannet en ring rundt synagogen i hovedstaden, var rørende og fint.

– Det var flott gjennomført. Det spesielle var at ungdommer ledet an. Det varmer at andre går i bresjen for oss. Jødene er ikke vant til det, sier Abrahamsen.

Flott initiativ: Rita Abrahamsen, leder av Det mosaiske trossamfunn vil være tilstede fredag. 

Flott initiativ: Rita Abrahamsen, leder av Det mosaiske trossamfunn vil være tilstede fredag. 

På forsiden nå