– Vi satser voldsomt på dans i år, informerte operasjef Randi Spets under en presentasjon av årets solister og dansere på Steinvikholmen.

Grepet er valgt for å forsterke opplevelsen av både maktspill, mørkemakt og det følelsesmessige dramaet som fant sted på Steinvikholmen på 1500-tallet.

– Erfaringsmessig åpner mer dans for muligheter til å skape nye bilder og dynamikk i flere lag. Det har også en tendens til å utvikle seg, forklarte regissør Svein Sturla Hungnes.

– Forsterker uttrykket

Koreograf André Danielsen er i likhet med regissøren ny av året, og sa følgende om hvordan dansesatsingen kommer til uttrykk:

– Det er ikke så snakk om mange store dansenumre, heller at dans og bevegelse er involvert i svært mange scener gjennom hele forestillingen. Det forsterker uttrykket, skaper en sterkere dynamikk og følelse av uro.

Koreografen har både profesjonelle dansere og amatører å jobbe med, og beskrev årets utendørsscene på Steinvikholmen som det bredeste scenebildet han har jobbet med.

– Jeg elsker Steinvikholmen og naturen her. Det er som en drøm. Vi forsøker å bygge miljøet i forhold til både naturen og slottet, for å fylle scenebildet. De ulike bildene er på plass, nå jobber vi med å få ting til å henge sammen, sa Danielsen, som også passet på å få rost de mange frivillige som på ulikt vis er involverte i årets oppsetning.

–Det er ikke mulig å få til dette uten den lokale forankringen. Frivillige er både sjel og ånd i utendørsoppsetninger, mente han.

Velvillige amatører

Regissør Hungnes hevdet han lå godt an tidsmessig, etter to dagers jobbing med amatører som deltar i oppsetningen.

– Ting tar tid, når det gjelder å bruke scenen og få folk til å gjøre nye ting. De kan ikke gjøre det samme som i fjor, men alle er veldig villige, og må på ingen måte dras etter håret, smilte Hungnes.

– Mye er kanskje nytt og rart, men jeg opplever ingen motstand. Jeg tror alle involverte er klare for å se på oppsetningen med nye øyne, det var vel derfor jeg ble hentet inn som ny regissør også.

Hungnes står blant annet bak ulike endringer i oppsetningens persongalleri, og har ønsket å fremheve ulike virkeligheter og dimensjoner ved den underliggende historien.

– Jeg ønsker ikke først å fremst å endre, men å tilføre noe nytt, sa han.

Utvidet scenografi

Over 100 aktører vil være i sving på scenen samtidig under årets midnattsopera, deriblant et fremtredende Operakor med nøye utvalgte sangere. Det hele skjer i rammen av ny og utvidet scenografi, som også i år er ved Anne Spets. Hun står i tillegg for midnattsoperaens kostymer.

Kjærlighetshistorien levendegjøres i år av Hans Marius Hoff Mittet i rollen som Nils Lykke, og Sunniva Unsgård som er årets Lucie. Espen Langvik har tittelrollen som erkebiskop Olav Engelbrektsson. Førstkommende mandag starter prøvene, og premieren av midnattsoperaen er lagt til torsdag 6. august.

– Det vil bli vakre bilder, sang og musikk. Vi vil forføre publikum inn i augustnatta, sa en tydelig stolt operasjef.