Kan vinne Bokhandlerprisen

Fantasy-debutant Siri Pettersen fra Trondheim

«Odinsbarna» følger femten år gamle Hirka, et menneske i en verden hvor mennesker ikke hører hjemme. Foto: Lars Myhren Holand 

Saken oppdateres.

Siri Pettersen er én av de ti nominerte til årets Bokhandlerpris. Nominasjonen får hun for debutromanen «Odinsbarn», en fantasy-roman med norrønt tilsnitt lagt til de fiktive Ymslanda.

Boken ble sluppet 9. september i år og er tiltenkt å skulle være den første i en serie på tre bøker kalt «Ranveringene».

Opp mot salgstoppene

Pettersen konkurrerer mot flere av Norges bestselgende forfattere. Jon Michelet er nominert for andre bind i sin serie om krigsseilerne, «En sjøens helt: Skytteren». Den og fjorårets «En sjøens helt: Skogsmatrosen» ligger på henholdvis første- og andreplass på salgstoppen i norske bokhandler. Også Roy Jacobsen, Cecilie Enger og Jan Lier Horst er nominerte som har dominert salgslistene.

Gode kritikker

«Odinsbarn» har fått gjennomgående gode kritikker. Både VG og Adresseavisen trillet en femmer på terningen. Adresseavisens anmelder, Ørjan Greiff Johnsen, skrev at Pettersen er en debutant som «viser talent langt utover det vanlige for fantasysjangeren, og har skrevet en levende, spennende og god fortelling.»

Barnemord på Hitra

Blant de andre nominerte finnes også en krimfortelling som svinger innom Hitra. Samuel Bjørk (forfatterpseudonym) er nominert for krimromanen «Det henger en engel alene i skogen». Boken er også anlagt til å være den første i en serie og har ifølge forlaget vakt oppsikt internasjonalt allerede før boken ble lansert. Boken er foreløpig solgt til oppunder ti land.

Adresseavisens anmelder Ole Jacob Hoel var derimot ikke nådig i sin dom over boken. Under tittelen «Kynisk krimkonstruksjon» kalte han boken en «internasjonalt anlagt pykologisk kriminalroman som vasser i sjangerklisjeer» og ga terningkast 2.

Avgjøres av bransjen

Administrerende direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen opplyser i en pressmelding at de nominerte er stemt frem av bokhandlenes ansatte, basert på en liste med over 60 ulike titler.

Det er også de ansatte i norske bokhandler som til sist avgjør hvem som vinner. Prisen deles ut 26. november.


Tidligere tegneserieskaper: Siri Pettersen er i dag bosatt i Oslo, men vokste opp i Trondheim og var i flere år en del av tegneseriegruppen Trondheimstegnerne. Foto: Lars Myhren Holand 

Tidligere tegneserieskaper: Siri Pettersen er i dag bosatt i Oslo, men vokste opp i Trondheim og var i flere år en del av tegneseriegruppen Trondheimstegnerne. Foto: Lars Myhren Holand 

Bokhandlerprisen 2013

De nominerte:

  • Cecilie Enger, «Mors gaver»
  • Gaute Heivoll, «Over det kinesiske hav»
  • Helga Flatland, «Det finnes ingen helhet»
  • Jon Michelet, «En sjøens helt: Skytteren»
  • Jørn Lier Horst, «Hulemannen»
  • Nicolai Houm, «De Håpefulle»
  • Roy Jacobsen, «De usynlige»
  • Samuel Bjørk, «Det henger en engel alene i skogen»
  • Siri Pettersen, «Odinsbarn»
  • Tore Renberg, «Vi ses i morgen»
På forsiden nå