–Ikke farlig å føle seg dum

Rosablogger og kjernefysiker Sunniva Rose forsikret trønderske jenter om at det er lov å være opptatt av lipgloss og mote - og samtidig drive med realfag.

Rosa og real: Sunniva Rose er forsker i kjernefysikk og kaller seg selv rosablogger. I dag holdt hun foredrag for å inspirere 275 trønderske skolejenter til å velge realfag. 

Saken oppdateres.

Høgskolen i Sør-Trøndelag flørter med jentene. Det trengs. Noen av realfagene på høgskolen har svært få jenter. I dag arrangerer skolen jentedag og  275 jenter fra ungdomsskoler og videregående skoler i hele Trøndelag har kommet til Trondheim.

Sunniva Rose, til daglig doktorgradsstipendiat i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo, er blant foredragsholderne som vil oppmuntre og inspirere jenter til å velge realfag når de begynner å studere.

Fra ballett til fysikk

Rose fortalte forsamlingen at hun selv drømte om å bli ballettdanser. Midt i videregående gjorde hun kuvending, brukte «både hjerne og hjerte» og bestemte seg for å bli fysiker. Hun måtte ta andreklasse på nytt. Selv om det gikk veldig bra med realfagene, følte hun seg uendelig dum da hun troppet opp på Universitetet i Oslo for å studere fysikk.

–Jeg følte meg liten og ubetydelig. Hadde det ikke vært for det sosiale i studentmiljøet, hadde jeg ikke holdt ut. Men jeg ble vant til det å føle meg dum, og fant ut at det ikke var farlig.

Et syv måneder langt opphold i Paris hjalp på selvtilliten. Det ble lettere og lettere å leve med at hun var kjernefysikkstudent - og samtidig interessert i høye hæler og interiør.

Pene leger - gale forskere

–Det er liksom ikke lov i akademia, særlig ikke på realfag, å være opptatt at hvordan man ser ut. Men jo nærmere doktorgraden jeg har kommet, jo lettere er det blitt, sa Rose. Ja, alle nerdetypene fra Big Bang Theory finnes på universitetet, men alle er ikke slik, beroliget hun forsamlingen.

Selv om Norges meste kjente fysiker, Knut Jørgen Røed Ødegaard, er en glimrende formidler, er han kanskje ikke helt typen jenter identifiserer seg med. Hun mener populærkulturen fremstiller leger som pene, vellykkede og rike, mens forskere helst er grå og kjedelige, eller til og med gale og farlige.

Skryteliste

–Du må ikke være redd for å være deg selv. Realister er kjempeviktige i samfunnet, sa Rose til de trønderske jentene og ramset opp fordelene hun mener realister har:

Interessant og viktig jobb

God inntekt

Stor frihet

Får reise mye

Lærer språk

Enorm selvtillit

Rosablogger

Et godt stykke ut studiene startet Sunniva Rose sin egen blogg. En rosablogg «om kjernefysikk, forskning og sånn». I dag skriver hun i Aftenposten og dukker opp i ulike debattsammenhenger.

På slutten av foredraget slengte Rose ut spørsmålet om livet er en dans på roser - og svarte selv: Nei.

–I levekårsundersøkelser er jenter mellom 14 og 16 år de som er minst fornøyd med livet. Selv hadde jeg det jævlig på ungdomsskolen. Men det blir bedre, forsikret Sunniva Rose.

Lydhør: Realfaginteresserte jenter fra hele Trøndelag kom for å la seg inspirere. 

Lydhør: Realfaginteresserte jenter fra hele Trøndelag kom for å la seg inspirere. 

 
 
 
På forsiden nå