Rolf (22) etterlyser venner via Facebook

Etter å ha vært nærmest isolert på grunn av sykdom i flere år, etterlyser Rolf (22) venner via Facebook.

Saken oppdateres.

«Det er ikke noe morsomt å gå på byen alene og ta kontakt med fremmede. Det er bedre å være flere! Og derfor sier jeg det som det er: Vil du bli min venn? Eller kan jeg bli en i gjengen?»

Slik vil Rolf Tinmannsvik skaffe seg et nettverk av venner. Og det fungerer.

Ensomhet og psykisk helse

Like mange ensomme under 19 år som over 80, ifølge Røde Kors.

– Unge sier at det er veldig stigmatiserende å være ensomme. De forteller sjelden om det, og frykter negative reaksjoner i større grad enn for eksempel eldre, sier Grete Herlofson, avdelingsleder Omsorg og foreningsutvikling i Røde Kors.

Røde Kors forsker jevnlig på ensomhet, de ferskeste tallene er urovekkende, ifølge Herlofson.

– Det vi tidligere trodde var et ikke-eksisterende problem hos unge, viser seg å være et problem. Hele 60 prosent i alderen 8–19 år sier at de har vært ensomme, sier hun.

Unge frykter å være alene mest av alle, og ensomheten henger sterkt sammen med psykisk helse.

Verst for gutter

– Rolf gir ensomheten en ansikt, og dette vil kanskje hjelpe flere til å snakke om det. Det er helt fantastisk gjort. Vi vet at det er verre for gutter å snakke om ensomhet, og det Rolf gjør her er inkluderende og ordentlig. Responsen viser at folk bryr seg, og vi oppfordrer til å «like» også i virkeligheten, ikke bare på nett, sier Herlofson.

Hun sier at ensomme unge ofte tyr til rus, blir dårligere på skolen, og isolerer seg selv.

– Det er viktig å se seg rundt, inkludere alle. Snakk med folk, ofte er de ensomme, men tør ikke å snakke om det, sier Herlofson.

Lå på sofaen

– Jeg vil ikke fremstå som sytete. Jeg vil bare ha en normal vennegjeng, sier Rolf Tinmannsvik, og kikker ned på mobilen etter nok en sms.

Han er en oppegående, kjekk, ung mann. Idrettsmenneske. Sosial. Pratsom. Men han har epilepsi. Kraftig medisinert i flere år så han livet suse forbi. Vennene fikk jobber, utenlandsopphold, familie og nye hobbyer. Rolf lå på sofaen. Han ble svært ensom.

– Jeg har varslet min nærmeste omgangskrets at de ikke skal ha dårlig samvittighet. Jeg er ikke bitter, og skjønner godt hvorfor det har blitt som det har blitt, sier han.

Ensomhet like ille som sykdom

Han får skryt av flere eksperter Adresseavisen har snakket med. De kaller ham modig.

– Det er mange ensomme der ute, det er nesten blitt et samfunnsproblem, sier han.

Han har tenkt lenge på å legge ut en etterlysning på Facebook, men har ikke turt. Det var først da en bekjent oppfordret ham sterkt til å gjøre det at han tok steget.

– Det gikk fort da jeg bestemte meg. Jeg ville ha en saklig, enkel og klar beskjed, sier han.

– Det har vært like ille å se Rolfs ensomhet, som sykdommen hans, sier mor Ann Judith Tinmannsvik.

Habil fotballspiller

Rolf har alltid vært et treningsmenneske. Han gir seg aldri, vant Scandiacup med Kattem som sekstenåring, men så ble det slutt.

– Da jeg gikk fra gutte- til juniorfotball måtte jeg legge fra meg alt som ga meg gode opplevelser, sier Rolf.

– Det var en tung dag, legger far Dag Ove Tinmannsvik til.

Nesten daglig er Rolf på løkka i nabolaget og spiller fotball med de yngre guttene. Hans far forteller at når han kommer tilbake derfra, da er han høyt oppe.

– Jeg blir liksom «helten» der oppe, sier Rolf ettertenksomt.

Overveldende respons

Responsen på Facebookoppdateringen har vært enorm. I skrivende stund har den blitt delt 550 ganger. Han får sms dag og natt.

Han har blitt invitert på fotballtrening, vorspiel, og mye annet. Nidaros Standup har invitert ham til å være med å rigge scene, spise middag, se på showet og deretter sosialt lag.

– Jeg er overveldet, men jeg må nok dessverre sile ut litt, smiler han.

På forsiden nå