Halle Luj a - endelig ferdig

Det er lenge siden maleriet sprang ut av rammene. Nå er det på tide at boka kommer seg ut av permene. I dag springer Luj deg i møte på KIT.

Saken oppdateres.- Boka med stor «B» er et hinder for en åpen og fordomsfri litterær offentlighet. Med tidsskriftformen bryter vi ned denne barrieren og skaper en ny arena for tekst.

- Den norske litterære offentligheten er som en tykk ertesuppe av ferdigtygde argumenter og opptråkka stier. Jeg mener Luj har endret på dette og påvirket det litterære klimaet i Norden.

Velformulerte punchlines hagler på Cafe Fönster denne formiddagen. Det er poetene Gunnar Wærness og Ingrid Storholmen som leverer dem, og de har mye på hjertet. Kanskje ikke så rart ettersom de gir ut et 550 siders tidsskrift denne helga - resultatet av 14 måneders idealistisk arbeid for å samle og skape tekster som utfordrer sjangerrammene. De har jaktet på hybridtekster og formeksperimenter. Og de har funnet.

Fra yttergrensen

- Du kan sammenligne det å samle tekster med det å stå på stand, sier Gunnar.

- Noen av dem som går forbi vet vi er flinke, så vi roper på dem. Andre kommer innom og slår av en prat. Til sammen blir det en sosial gjeng som skriver, snakker og kritiserer. Det er en slik levende offentlighet Luj er et resultat av.

- Men de aller fleste har vi kontaktet, supplerer Storholmen.

Begge innrømmer at det har kostet mye å få Luj på beina. Utgaven som slippes i helga er faktisk Luj nr. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 og 10. I tillegg legger de med et 250 siders kritikk-bilag «Nordisk kalender for litteraturkritikk og essaystikk». Og ikke nok med det: independent-forlaget «Bibliotek Gasspedal» ved Arild Vange har oversatt en bok av Peter Waterhouse som legges ved. Slå et syltetøyglasstrikk rundt dette og du har et litteraturtidsskrift tykkere enn telefonkatalogen.

- Til 120 kroner! Det er et jævlig bra tilbud, skryter Wærness.

- Men det viktigste er jo innholdet, bryter Storholmen inn, og ramser opp en imponerende liste.

Nye stemmer

Fribyforfatteren Musa Mutajev, opprinnelig fra Tsjetsjenia, er representert med teksten «Den smittsomme sykdommen», fjorårsdebutanten Ero Karlsen har sett på om datamaskiner kan skrive dikt (han studerer hovedfag i informatikk), og Byavisa-journalist Karina Lein debuterer som diktforfatter.

- Luj har forankring i Trondheim, men er laget i Bulgaria og har nedslagsfelt i hele Norden. Det er disse perspektivene som gjør det artig å jobbe med Luj, selv om det nesten har slitt oss helt ut. Det er noe annet å gi ut tidsskrift enn å skrive dikt, sier Storholmen og får bifall fra Wærness.

- Nå har jeg gjennomgått den eneste reelle litteraturutdannelsen i Norge: Tidsskrift-produksjon. Det skulle vært obligatorisk, avslutter Gunnar Wærness.

Aktuell: Luj har vernissasje på Galleri KIT i kveld kl. 19. Kunstutstilling av Are Blytt og Henrik Skotte, sang av Kirsti Huke og opplesning av bl.a. Ero Karlsen og Karina Lein. 
På forsiden nå