Jackson Browne er trønder

En av rockens aller største dukket opp i bursdagsselskap på Skatval i helga.

Saken oppdateres.

I enden av en grusvei på Skatval bor Siw Kvarving sammen med mannen Svein. Det er lørdag kveld, og Siw feirer trettiårsdag med besøk og musikalske innslag fra en levende legende.

Svein har fått besøk fra den andre siden av havet. En firmenning på ferie i gamlelandet for å hilse på slekt. Men Jackson Browne ankommer ikke i helikopter, og bruker ikke kvelden til å snakke høyt om stort der og smått her. Vi møter en lavmælt, rakrygget mann, som man kan forvente av en som har gått sine egne veier i tretti år.

- Jeg er bare her på ferie for å besøke slekt, forteller Browne, etter å ha budt på kake og konjakk. En av amerikansk rocks største personligheter står i en sky av knott og kikker på et gulnet bilde av en gammel mann i strikkevest, med skjermlue på hodet og hendene rundt arbeidsgampen.

- Is this Julius?

- Yes, sier Svein.

- Vi er firmenninger, forklarer han oss.

- Det e itj rart æ e god te å søng!

Første møte

Browne har vært i Norge flere ganger tidligere, men aldri i Trøndelag. Begge foreldrene er av norsk avstamning. Denne gang har turen gått oppover langs Vestlandet.

- Jeg har vært her og møtt slektninger fra bestemors side tidligere, i Oslo. De jeg har møtt denne gangen møter jeg for første gang.

- Det er viktig for deg med røtter?

- Da jeg var liten fikk jeg alltid vite at jeg hadde slekt her. De var veldig snille, og sendte alltid gaver til oss. Tidligere har møtene alltid gått så fort, ettersom jeg har vært på turné. «Kom tilbake når du har bedre tid», brukte de å si. Det har vi nå, og det er veldig fint, forteller Browne alvorlig før han ler litt.

- Vi skulle egentlig reise om vinteren, men kjæresten min liker å være varm.

Politisk engasjert

Da han var liten brukte bestemoren å innprente ham at han stammet fra vikinger (- Litt merkelig, siden hun var en streng lutheraner!), og de fleste slektningene var ivrige seilere. Browne har ikke arvet sjøfarergenene.

- Jeg var med faren min ut noen ganger, men jeg er ingen seiler. Jeg stammer nok heller fra sauegjeterdelen av familien. Det har vært utrolig å se hvordan de har drevet med sau oppover fjellsidene. Norge er et veldig interessant land. Very capable. Til tross for at det ligger så langt unna alt, og er så uavhengig, kjenner dere verden så godt!

Jackson Browne har alltid vært en av de mest politisk bevisste artistene i USA, og er en svoren Bush-motstander. I fjor var han en del av «Vote for change», en stor turné hvor artister som Browne selv, Steve Earle, Bruce Springsteen, Eddie Vedder og Bonnie Raitt gjorde hva de kunne for å få velgerne til å sparke Bush ut av det hvite hus.

- Det ble bra, sier han, selv om Bush fremdeles sitter i førersetet.

- For veldig mange mennesker var turneen en introduksjon til å ta stilling og ta del i en prosess. Vi får se hvordan det går ved neste valg.

Akustisk plate

I over tretti år har Browne holdt det gående med plateinnspillinger og konserter. I fjor høst holdt han en serie konserter uten band, alene med gitar. - Jeg har akkurat avsluttet innspillingen av en konsertplate. Den kommer i oktober, med noen akustiske versjoner av gamle sanger og noen sanger som ikke har vært utgitt tidligere. - Kommer du tilbake hit for å spille?

- Jeg har ikke spilt i Europa på en stund, men tiden er vel inne igjen. Da kommer jeg nok hit også. Jeg har fått et godt råd fra Steve Earl som har gjort et par konserter her. Aldri forsøk å spille akustisk solo en lørdags kveld!

Browne ler høyt for første gang i løpet av kvelden og reiser seg for å spille for bursdagsbarnet.

I hagen står et femti meter langt bord. Noen av gjestene tror nesten ikke egne øyne og ører. Andre er mer i villrede når Browne setter seg ned med gitaren foran dem.

- I{rsquo}m going to sing a special song for Siw. It{rsquo}s about staying in love, sier han.

Klager litt på knotten mens han stemmer gitaren, før han synger «My Stunning Mystery Companion». Ved siden av akkompagnerer trondheimstrubaduren Smiley uvanlig beskjedent, og smiler bredere en noen gang.

- Utrolig artig, sier ektemann og firmenning Svein og nikker.

- Nok bilder nå, sier Browne og rusler bort til Siw.

- It{rsquo}s a beautiful party. La oss få et bilde av bare deg og meg!

 
På forsiden nå