Tango i koleraens tid

Tango er som et kjærlighetsforhold: Du må være nær og ha tillit, men samtidig ikke være totalt avhengig av partneren din for at det skal fungere.

Saken oppdateres.

Mens verden rakner, blomstrer lidenskapen. Mens de fleste av oss er bekymret for sparepengene, boligverdien og aksjene, er noen mer opptatt av å finne rytmen, trinnene og flyten. I hvert fall de som var på tangokurs i Trondheim i helgen. De erfarne tangodanserne Mario og Eugenia fra Buenos Aires hadde tatt den lange turen fra Argentina til Trondheim for å instruere medlemmene i Trondheim Tangoklubb i tango.

Kjelleren på Frimurerlosjen fylles av melankolsk fiolinmusikk, 24 par bein smyger seg over parketten. De sortkledde latinerne følger deltagernes minste bevegelse. Rytmen, holdningen, hoftene, trinnene.

- Uno, dos, tres - uno-dos-tres-doble, roper Mario.

- Føler meg levende

44-åringen har danset tango i 20 år, og har full kontroll over trinnene både til ham og henne. Sammen med Eugenia (33) viser han kursdeltagerne hvordan det skal gjøres. Smal som et siv glir hun over parketten som en sort svane, smidig anført av Mario. Det ser så lett og fint ut.

Så lett er det ikke alltid, mener Elisabeth Østgaard som har danset tango i tre år.

- Tango er krevende, og det er mye vanskeligere enn det ser ut når flinke dansere danser. Skal du bli en god tangodanser, må du inneha fem egenskaper: Du må ha god balanse, sterke magemuskler, tålmodighet, tillit til partneren og musikalitet. Men det som er så fint, er at alt dette kan læres. Det er håp for alle, sier Elisabeth.

Sammen med masse andre tangoelskere tilbrakte hun hele helgen med kurs, god mat og milongas - festkveld med dans i finstasen.

- Hvorfor begynte du med tango?

- Tango er mitt livs største lidenskap, tango er selve livet. Jeg føler meg levende når jeg danser, jeg får uttrykt personligheten og humøret mitt, smiler hun.

Mario tar tak i en av deltagerne og slår lett på brystet hans.

- Musica! Du må lytte til musikken. Musikken må sitte her, sier han og setter en finger mot hjertet.

I tangoens hjemland Argentina har tango blitt stadig mer populært, og Mario og Eugenia har fulle kurs i hjembyen. De reiser ikke mye, men kunne ikke si nei da Terje Østvold spurte dem om de kunne komme til Trondheim. Østvold (70) og dansepartner Torunn Brown (69) er helt hekta på tango, og har vært på kurs i flere land. I Buenos Aires har de vært flere ganger og blitt instruert av Mario og Eugenia. De har danset i fem år og synes tango er toppen.

- Det er så artig å få det til, da blir man lykkelig. Det å mestre dansen sammen med partneren, det å få til å kommunisere med kvinnen i dansen er så artig, sier Østvold før han elegant glir videre over parketten med Brown.

Trøndersk lidenskap

Eugenia synes det er artig at trønderne har lært seg den tradisjonelle formen for tango.

- Har trønderne lidenskapen som skal til for å lære denne dansen?

- Å ja, så absolutt, forsikrer hun smilende.

 
 
 
 
På forsiden nå