Selv om boksigneringen ikke begynte før klokka 12 hos Ark Bruns i Trondheim i går, var både forfatteren og Gjerstad i gang med signeringen allerede en halvtime før. Køen med folk fylte første etasje, og duoen fant det best i å ta arbeidet fatt.- At en snåsning noen gang skulle lage så mye oppstandelse, hadde jeg aldri trodd. Vi er ikke vant med så mye oppmerksomhet, sier Sidsel Tømmerås og smiler.Snåsningen var blant de mange som møtte opp hos Bruns øverst i Nordre gate i går for å få signert en utgave av «Snåsamannen - kraften som helbreder». Boka er ført i pennen av Ingar Sletten Kolloen og handler om livet til mennesket og helbrederen Joralf Gjerstad.I løpet av et liv har Gjerstad tatt imot og hjulpet tusenvis av mennesker med sine evner, men med denne boka har interessen eksplodert. Den har et opplag på 82 000 og bare etter lanseringen har Gjerstad fått 3000 brev fra fjern og nær fra folk som vil ha hjelp.

- Kjærlighet og varme

Som tilskuer på Bruns i går, skjønte man kjapt at interessen ikke akkurat har dabbet av. Til sammen tre ansatte var satt til å organisere horden av kunder som ville ha signert bok. I tillegg fungerte en person fra forlaget som en slags manager for Gjerstad for å håndtere alle brevene og henvendelsene fra folk som vil ha hjelp.Mens Sletten Kolloen til tider gryntet over et lite effektivt køsystem, signerte Gjerstad bøker med sirlig skrift mens hans smilte varmt.Leikny Bordal var en av de første i køen, og hun greide ikke å holde tårene tilbake i gjensynet med Gjerstad.- Jeg har vært i Snåsa og fått hjelp av Joralf for ti år siden, og det var sterkt å møte ham igjen. Han har hjulpet meg masse, men jeg ønsker ikke å gå inn på hva i avisen. Den kjærligheten og gode energien han sender ut er helt fantastisk, sier Bordal som har kjøpt «Snåsamannen» som en julegave til seg selv.Og Bordal var ikke den eneste som fylles av sterke følelser. De fremmøtte håndhilste og håndtakket ham, de ga ham klemmer, brev, konfektesker og flere par øyne ble våte i gjensynet. Ei dame gråt, mens en annen tok bilde.«Har du mulighet til å hjelpe meg før jul?», «Husker du meg?» og «Takk for all hjelp, Joralf» var gjennomgangstonen.

Eggen og Märtha

Mens Gjerstad var roen selv, begynte en rødlett forfatter Ingar Sletten Kolloen å miste tålmodigheten i kaoset. Kølappene tok slutt, og han foreslo at de «unummererte» kundene stilte seg bak de «nummererte».- Hæ!? Vi har stått her en halvtime, og vi flytter oss ikke, var beskjeden fra det lille menneskehavet.Avdelingsleder Alf Helge Solbak kan bare huske lignende tilstander i forbindelse med to andre boksigneringer: Da Nils Arne Eggen signerte «Go'foten» og prinsesse Märtha eventyrbøkene sine.

- En sann glede

Til slutt har siste kunde fått sitt, og en mer gemyttlig Sletten Kolloen setter lua på hodet til Gjerstad før han fastslår at de trenger en matbit før neste tørn på Øksendal og City Syd.- Du blir ikke utslitt av dette kjøret?- Nei, nei, overhodet ikke. Det er en sann glede og veldig trivelig med så mye folk. Men at det skulle komme så mange? Folk e itj rætt, sier Gjerstad med et smil.- Gi meg hånda di, Signe, sier han og tar et godt tak i kona før han skritter nedover Nordre gate.

Populær: Første etasje på Ark Bruns var fylt til trengsel da Joralf Gjerstad signerte boken om seg selv, «Snåsamannen», i går. Foto: STEINAR FUGELSØY
Signingsferd: Forfatter Ingar Sletten Kolloen (fra venstre), Trond Anders Svensson fra Gyldendal, Joralf Gjerstad og kona Signe Gjerstad trakk litt frisk luft før neste boksignering i går. Foto: STEINAR FUGELSØY