Sangtimer – og en kjole

To talentfulle sangere fikk i kveld Adresseavisens kulturpris og juniorstipend. Pengene skal de bruke på å bli enda bedre

Saken oppdateres.

Adresseavisens kulturpris 2009 på 75 000 kroner gis hvert år til en ung kunstner som utmerker seg. Og det gjør sopranen Kari Sundan Postma (33).

– Veldig overraskende og morsomt, jeg blir kjempeglad for prisen, sier Kari.

Gravid i niende måned sang Kari seg til kontrakt som solist ved et av Europas fremste operahus, Staatsoper Hamburg. Ifølge juryen er hun tøff, sta og målbevisst med et særdeles vennlig, smilende og sjarmerende ytre.

– Særdeles hyggelig sagt. For meg er det viktig å være meg selv og gjør det jeg liker, mener Kari.

Og tyskerne vet å sette pris på den trønderske operasangeren.

– Jeg har nettopp fått forlenget kontrakten min, og blir der i halvannet år til. Så får vi se hva jeg finner på.

Flere sangtimer

Til daglig kombinerer hun og hennes danske kjæreste to travle musikkarrierer med livet som småbarnsmor.

– Til tider er det ganske hardt, når Elvira har sine perioder. Som småbarnsmor kan jeg ikke gjøre det som er ideelt bestandig, sove ni timer om natten og ikke snakke så mye. Men faktisk synes jeg det går veldig bra å kombinere de to, jeg ville ikke ha vært det foruten, forteller Kari.

Hun har allerede har planen klar for det uventede tilskuddet.

– Jeg skal reise for å ta flere sangtimer. I England har jeg en coach som hjelper meg med å innstudere musikken til nye roller. Det er fint å få noen til å høre på, du kan si jeg betaler for kritikk slik at jeg kan bli bedre. Alt handler om vedlikehold og forbedring av teknikk. En enkel kjole kan jeg også bruke penger på, humrer Kari.

Som en operadiva

Juniorstipendet 2009 på 25.000 kroner deles ut til unge talenter, og årets stipendvinner har utmerket seg. 16-årige Sunniva Unsgård fra Skatval har allerede sunget i operaen i Bjørvika. Under åpningsgallaen i fjor sto Sunniva i første rekke blant de 450 sangerne som framføre «Slavekoret». Talentet fra Skatval er elev og juniorinstruktør på Operaskolen hos Steinvikholmen Musikkteater, og nå blir det mer sang.

– Prisen betyr at det kommer noen muligheter: sangtimer og gleden av å synge med symfoniorkesteret i Olavshallen. Det har jeg aldri gjort før, og de er så flinke og snille. Føler meg som en ekte operadiva, ler Sunniva Unsgård og legger til at en vrang diva skal hun aldri bli.

Liker dramatikken

Sunniva danser, er altetende innenfor musikk og går for tiden førsteåret ved dramalinjen på Ringve videregående.

– Jeg har tenkt å fortsette med klassisk musikk og opera, og har tenkt å utvikle meg i flere retninger. Men opera er favoritten, det har dramatikk, fin atmosfære og underveis forteller sangerne en historie. Opera har truffet hjertet mitt, forteller Sunniva.

16-åringen har ambisjonene klare for framtiden.

– Jeg har tenkt å ta en god utdannelse og blir skikkelig god. Å bli sanger er vanskelig og det er mange konkurrenter, men det finnes alltid en vei.

 
        
            (Foto: EIVIND STUEVOLD)

  Foto: EIVIND STUEVOLD

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå