Over 537 000 seere fikk med seg første episode av «Snøballkrigen».

Serien handler om hvordan ildsjelen Anita Remme drømmer om å skape ny optimisme i Vardø, en by preget av fraflytning, tomme hus og arbeidsledighet. Målet er å skape ny stå på vilje og samhold i byen ved å arrangere et mesterskap i snøballkasting. Gjennom åtte episoder følger vi arbeidsløse som ønsker seg jobb, men som sover halve dagen. Her finner du de drikkfeldige, grovkjefta og trygdede.

En skulle tro at det ikke var mulig å presentere et mer stigmatisert bilde av en by i forfall, men fremstillingen har virkelig slått an ifølge Petter Wallace, sjef for innkjøpte produksjoner i NRK.

Varme og nærhet

– Det er veldig gøy med så høye seertall på en så spesiell serie. Jeg tror det skyldes at hele serien har en utrolig varme, vi kommer så tett og nært på mennesker at vi nesten ikke tror det er mulig. Kamera er nærmest lurt inn i situasjoner vi vanligvis aldri får delta i. Dette er personer som virkelig byr på seg selv, det er ekstremt ærlig og nakent, sier Wallace.

Serien er laget av det Oslo-baserte produksjonsselskapet F (X)-produksjoner i samarbeid med NRK. Wallace mener det handler om et stykke Norge uavhengig av hvor i landet vi befinner oss, og frykter ikke en stigmatisering eller et omdømmefall for Vardø.

Oppløftende mer enn håpløst

– Jeg tror tvert imot denne serien skaper beundring for de menneskene som er med. Det er klart at hvis folk vil lese stigmatisering ut av serien, så er det mulig. Men jeg synes det er pågangsmotet, selvironien og humoren som er mest fremtredende. Det er oppløftende å se hva folk kan utrette i en tilsynelatende håpløs situasjon, de kommer seg videre mot alle odds.

Og av tilbakemeldingene som har kommet til NRK er de fleste positive.

– Selvsagt har serien satt i gang en debatt om dette er for utleverende eller ikke. Men den typiske tilbakemeldingen vi får er at folk har blitt helt avhengige av serien allerede – de må ha mer. Og at den slår ut en av de mest etablerte dramaseriene på tirsdager, «Grey`s Anatomy», er beviset på nettopp det, sier Wallace.

NRK1, tirsdager kl. 21.30

Dokumentar om vardøværingen: Snøballkriger, rørlegger og begravelsesagent Thor Valter Endresen gleder seg til den store snøballkrigen.