Haga ser ingen grunn til å dysse ned debatten som har oppstått i kjølvannet av Gunnar Stålsetts utspill om et dialogsenter for religiøse spørsmål på Stiklestad. Han håper aksjonistene vil komme til Stiklestad for å demonstrere for sitt syn. Bare på den måten kan de få vist hva de egentlig står for.

- Det er grunn til å tro at det bak aksjonistenes utspiller er en god del fremmedfrykt. Det er viktig at slikt grums kommer til overflaten og blir debattert. Denne debatten handler om noe mer enn religionsbrytninger.

- Banalt

Haga synes egentlig at utspillet til aksjonistene er banal og preget av fundamentalistisk tenkning. Han mener å kunne lese av deres argumentasjon at de ikke er i stand til å skille mellom muslimer og islamister, og at hele saken handler om noe mer enn vern av kristne verdier.

På den bakgrunn konkluderer han at det er greit at kommer med sin demonstrasjon og «trer frem på Stiklestad i kjøtt og blod».

- I så måte er det snakk om deres ytringsfrihet. Det vil etter min mening være helt fantastisk om Stiklestad blir et senter for debatt slik det nå er blitt, fremfor at folk skal gå i skyttergravene. Norge er blitt et multikulturelt samfunn. Det må vi forholde oss til og dra veksler på. Det er ingen trussel mot vår egen identitet. I vårt samfunn som i stor grad er sekularisert er det få som er opptatt av en trosdebatt. Derfor ligger det noe annet under denne debatten og det er viktig at det kommer til overflaten og blir debatter.

Baardson vil ha debatt

Regissør Bentein Baardson, som i år er inne i sitt andre år som regissør, sier religionsdebatten som nå pågår på ingen måte vil påvirke ham og de andre involverte på scenen. Han er ikke er overrasket over den kraftige kritikken fra de kristne grupperingene, men sier han ikke forstår hvorfor de er motstandere av møter.

- Hovedpoenget her er jo ikke å bygge et fredssenter, men å møtes til dialog og debatt om livsnormer. Jeg har ikke tidligere opplevd at moderne mennesker sier nei til debatt, sier regissøren, som også tidligere har opplevd lignende stormer som dette.

Lillehammer-kritikk

- Vi opplevde akkurat det samme i forbindelse med åpningen under Lillehammer-OL. Der gikk kritikken på at en finsk-norsk-svensk same fikk slippe til, og at åpningen var inspirert av hedenske ritualer. Det er akkurat de samme folkene som er ute og mener noe nå. Dette er marginale grupper som får for stor oppmerksomhet, sier Baardson.

- Ingen har rett til å ta eierskap over Stiklestad. Ingen eier arven etter Olav, sier han.

Kritisk til aksjonistene

Da han og de andre aktørene i Spelet møtte pressen fredag var det flere av dem som gikk hardt ut mot ut kritikken fra ytterliggående kristne.

- Det er helt absurd om ikke ideer fra andre deler av verden ikke skal få lov til å komme til orde, sier Spel-veteranen Per Frisch.

- Utgangspunktet er jo at Stiklestad bør være en plass å møtes å snakke sammen, sier Hildegunn Eggen.

Foto: Foto: LEIF ARNE HOLME
Foto: Foto: LEIF ARNE HOLME
Paul Ottar Haga synes at utspillet til aksjonistene er banal og preget av fundamentalistisk tenkning. Foto: LEIF ARNE HOLME