Når tvang styrer livet

– Bra, sier psykologen når Vegard stikker hånda i do.

Saken oppdateres.

TV
PSYK FORANDRING
Norsk dokumentarserie på TV3
Premiere onsdag kveld kl. 20.30

Alle har vi et snev av tvang. Sjekke at døra er låst, selv om du nettopp har låst den. Redsel for bakterier på offentlige toaletter. Men hvis tvangen tar styringen over livet ditt er du syk. I den nye tv-serien «Psyk forandring» møter vi åtte nordmenn som har denne diagnosen, tvangslidelse, kalt obsessive-compulsive disorder (OCD) på fagspråket. Vasketvang, telletvang, sjekketvang og skadeangst er noen av problemene som gir redusert livskvalitet.

Pia, Charlotte, Vegard og Nils Martin, som vi møter i de to første episodene, sliter med sterkt ubehagelige og vonde tanker som gir angst og smerte, dersom de ikke utfører tvangshandlinger.

Charlotte, som har Tourettes syndrom, tics og ADHD, har symmetritvang og er i tillegg redd for glatte overflater. Hun blir eksempelvis dårlig av å gå med sokker hvor den ene når litt lenger opp på ankelen enn den andre. Sykdommen har gjort det vanskelig for henne å leve sammen med andre, hun er sykmeldt og kjæresteforholdet har gått fløyten.

– Det er ikke lett å bo sammen med en som blir fly forbanna fordi et glass er plassert feil i skapet, innser Charlotte.

Forskerne vet ikke hva tvangslidelser skyldes, og ingen av pasientene greier å forklare hvorfor de får dette ubehaget.

– Jeg bare føler at jeg gjøre ritualene mine for at jeg skal kunne slappe av, sier Vegard som har vaskemani.

Men det er mulig å bli helt frisk, og vi følger dem under behandling på St. Olavs Hospital, avdeling Østmarka i Trondheim. Behandlingsopplegget går ut på å eksponere pasientene for deres verste frykt, uten at de får utføre tvangshandlingen.

Temamessig representerer «Psyk forandring» noe nytt innenfor sjangeren. Psykiske lidelser er mer tabubelagt enn somatiske sykdommer, og det er lærerikt og fascinerende å få et innblikk i en merkelig sykdom som «helt vanlige» mennesker sliter med. Det er sjelden man får innblikk i livet på et psykiatrisk sykehus og med en slik serie framstår en slik institusjon som mindre farlig og skyggelagt.

Felles for flere av dem vi møter er angst for bakterier og smitte, noe som innebærer at også behandlingen blir likeartet. Det oppstår ingen store topper, og det hadde blitt større variasjon og mer spennende å møte pasienter med helt ulike psykiske lidelser. Likevel, «Psyk forandring» er en god start.

 
På forsiden nå