- Det var fantastisk å være med, mye kulere enn det ser ut som på tv!

«Hallvar! Hallvar! Hallvar!» gaulet de trønderske gjestene da leksvikingen Hallvar Witzø kom tilbake fra Oscar-showet sent i går kveld amerikansk tid.

Norge og Team Witzø nådde ikke opp med sin snodige og rørende novellefilm «Tuba Atlantic», men jubelen sto likevel i taket på nachspielet på det hippe, italienske hotellet Mister C i Beverly Hills. Witzøs nærmeste familie fra Leksvik kastet seg rundt halsen på den unge filmskaperen.

- I det øyeblikket det ble klart at vi ikke vant noen pris, ble jeg skuffet. Men nå er jeg på tur oppover igjen, sier Witzø.

Les også: - Enormt stolt over at vi kom så langt

- Vakre Nathalie

I stedet var det «The Shore» som fikk den gjeve statuetten i kategorien for beste kortfilm (live action). Regissør Terry George står blant annet bak den prisbelønte filmen «Hotel Rwanda», og Witzø sier han er fan av den nordirske regissøren.

- Og han er fan av meg, ler 27-åringen som har lyktes nesten maksimalt med sin eksamensfilm «Tuba Atlantic» fra Filmskolen på Lillehammer. Filmen, som handler om en enstøing ute i havgapet som en dag får vite at han bare har noen dager igjen å leve, har vært stemplet som en favoritt i forkant av prisutdelingen.

Les også: Spenning før utdelingen i Hollywood

Superkjendiser som Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow og Jennifer Lopez delte ut priser, men Witzøs ultimate favoritt for kvelden falt på en annen skuespiller.

- Nathalie Portman, som delte ut pris til beste mannlige skuespiller, var definitivt finest.

Les også: Kjole fra Mette-Marits designer

- Bare tull

«Tuba Atlantic» er allerede vist på tv i Norge, og ifølge reglementet skal ingen Oscar-nominerte filmer vises på noe annet enn på kino i forkant av pristdelingen. Dette regelbruddet tar Hallvar Witzø med ro.

- «Tuba Atlantic» vant Student-Oscar, og kunne derfor vises på tv. Og det er ikke noe som heter at du kan bli diskvalifisert. Hele greia er bare tull, uttalte han før han dro på nachspiel i regi av Elton John.

Edvard Hægstad som spiller Oskar i filmen, syntes også det var gjevt å glitre blant stjernene på Kodak Theatre i Hollywood der Oscar-showet fant sted.

Les også: En gammel amatør i Hollywood

- Det var flotte greier og jeg er ikke skuffet. Jeg skjønner ikke engelsk og kjenner ikke til noen av disse kjendisene. Unntatt Meryl Streep, hun er virkelig en god skuespiller, mener 73-åringen fra Sparbu.

Les også: «The Artist» fikk Oscar for beste film

- Viktig for norsk film

Toril Simonsen i Norsk Filminstitutt mener Oscar-nominasjonen i seg selv er en seier.

- En så høythengende nominasjon betyr mye for norsk film. Det gir selvtillit, ikke minst til unge filmskapere. Å bli blant de fem beste er stort, sier Simonsen.

For at man i det hele tatt skal bli nominert må filmen enten vinne pris på en prestisjefylt filmfestival, vinne Student-Oscar eller vises tre dager på kino i New York eller Los Angeles for betalende publikum.

- For Witzø er nominasjonen med andre ord en fantastisk anerkjennelse, mener Simonsen.

Jubler tross nederlag: Hallvar Witzø, Linn-Jeanethe Kyed, Gudrun Austli, Karl Erik Brøndbo, Vesa Happonen og Solfrid Kjetså står alle bak «Tuba Atlantic». Foto: Rune Petter Ness
The sky is the limit: Witzø har store ambisjoner, og har tidligere uttalt at «the sky is the limit». Men det ble ingen Oscar-statuett til peishylla i denne omgangen. Foto: Rune Petter Ness
Stolt far: Arild Witzø er glødende kry av sønnen Hallvars prestasjon. Foto: Rune Petter Ness
Stolt mor: Brita Witzø mener sønnen alltid gir alt: - Men selv om han ikke gir uttrykk for det, så ser jeg at han er sliten nå, sier moren. Foto: Rune Petter Ness