Hypervoldelig musikkvideo vekker internasjonal oppsikt

Trondheimsbandet The Fjords forener 80-tallsnostalgi med brutale actionfilm-scener i ny musikkvideo. NB! Sterke bilder.

Saken oppdateres.

Musikkvideoen «All in», produsert av trondheimsbaserte Helmet, hadde verdenspremiere på nettstedet Noisey/Vice mandag.

Videoen, som viser en liten gutt som ved hjelp av et Nintendo tv-spill brutalt dreper sine litt eldre plageånder, har allerede vakt oppsikt.

«It's violent, and by that I mean really god damn violent», skriver Noisey, og fortsetter: «Det er raketter som flyr inn i ansiktene på folk, ungdommer som løper rundt brennende, kuler som går gjennom panner, biler som eksploderer, og kniver som stikkes i mager».

«Not for the faint hearted, but definitely for the open minded», konkluderer Noisey.

Venter reaksjoner

Frontfigur, gitarist og vokalist i The Fjords Petter Vågan sier han er klar over at det kan komme reaksjoner.

– Tilbakemeldingene har vært litt som forventet. Først holder man kanskje seg litt fast i stolen, så synes man at den er bra likevel. Voldsbruken med barn til stede gjør den kontroversiell eller provoserende. Samtidig er det ikke verre enn det du kan se på tv, sier Vågan.

LES OGSÅ: Verdenslansering for The Fjords (NB! For abonnenter)

Det var Øystein Moe i produksjonsselskapet Helmet som hadde ideen til videoen, og som sammen med Line Klungseth Johansen står for regien.

– Øystein og Line kom til meg med ideen, og jeg syntes den hørtes fantastisk ut. Dette er fiksjon, ikke et politisk innlegg, fastslår Vågan.

Ingen Utøya-forbindelse

Videoen er likevel av en slik art at Vågan og regissørene valgte å sende ut en pressemelding med en uttalelse. Der skriver de at videoen er tvetydig når det kommer til å skille mellom virkelighet og fantasi, og at det er opp til seeren å avgjøre:

«Sett i et større perspektiv, ville vi sette lys på den utrolige farten i teknologisk utvikling, både i sosiale nettverk på nettet, gaming, tv, etc., og vår plass i det som mennesker. Vi lever midt i det største sosiale eksperimentet til dags dato, og etiske grenser kan bli uklare når vi står midt i det».

– Jeg liker at det er åpent hva som er virkelig og ikke. Først sympatiserer jeg med gutten, men etterhvert så snur det. Det er litt magisk realisme, mener han.

ANMELDELSE: I den dypeste fjorden

Videoen viser en ung gutt som tar med seg dataspill-volden ut i den virkelige verden, og begynner å skyte personer. Debatten om voldelige dataspill fører til voldelige hendelser, ble blant annet aktualisert i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Vågan tror ikke folk vil få assosiasjoner til Utøya-terroren av å se videoen.

– Absolutt ikke. Vi har ikke tenkt på den hendelsen i det hele tatt. Det er ikke noe vi vil assosieres med. Dette er fiksjon og ikke en dokumentar eller en oppfordring til å gjøre noe som helst. Derfor slapp vi også en pressemelding.

Dreper tre bandmedlemmer

Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, sier til NRK P3 at videoen er interessant fordi den tar opp sentrale ting som har med påvirkning å gjøre.

– I videoen blir fiksjon til virkelighet i hodet til den unge gutten. Han vinner over frykten ved å vinne. Man vet fra forskning at påvirkning fra medier kan fiksjon i visse tilfeller gå over i virkelighet, det har noe med tankesystemene våre å gjøre. Videoen er en filosofisk interessant, men barn kommer ikke til å få tak i lagene. Det vil være forvirrende for dem, sier hun til P3.

Bandet er selv med i musikkvideoen som ble innspilt i Melhus. Vågan er den tredje som blir skutt i filmen, trommis Kim Christer Hylland blir skutt inne i en bil, mens bassist Bardur Reinert Poulsen løper til skogs. Keyboardist Oscar Grönberg sprenges sammen med bilen i den siste scenen i videoen.

– Det var fantastisk å være med, og vi er glad for at vi gjorde det. Jeg har aldri hatt eksploderende blodposer teipet til brystkassa før, eller blitt dratt bak med et tau mens jeg er blitt skutt på. Og så ble det veldig tydelig for meg for en omstendig prosess det er å spille inn en film eller en video, sier Vågan.

The Fjords' debutalbum «Silhouettes» utgis i Norge i juni.

På forsiden nå