- Jeg er kjempefornøyd og veldig stolt over navnet, sier revysjef Martin Næss.

- Jeg syns navnet har så fin klang i seg, sier ukesjef Gjertrud Hole Kjøstolfsen.

Ikke engang de ti skuespillerne som blir å se på scenen under årets revy, har fått vite navnet før nå. På slaget midnatt ble skiltet med «Lurifax» avduket på Studentersamfundet.

Se avdukingen i videovinduet over.

I løpet av studentfestivalen kan du se daglige Ukereportasjer på Adressa.no. Her kan du lese mer om «Ukablikk», et samarbeid mellom studentfestivalen Uka og Adresseavisen.

Tre betydninger?

- Lurifax er et fint navn fordi det er lett å huske, det er et ord folk har et forhold til. Det er også en styrke at ordet er en personkarakteristikk som kan brukes mye i løpet av festivalen og i etterkant. Det er et veldig lekent navn, sier Næss som var en av ytterst få som kjente til navnet.

Reglene for Ukenavnet, som også skal være navnet på Ukerevyen, er at det skal ha tre stavelser og minst tre forskjellige betydninger.

- Én betydning er ordet i sin helhet. Å være en lurifaks vil si å være en skøyer eller en luring, sier Næss.

Betydning nummer to må han holde tunga rett i munnen for å forklare.

- Vi deler ordet i tre, altså «lur-i-faks». Det gamle kommunikasjonsmidlet «luren» kan i dag oversettes til en telefon, også har vi en faks. Vi ser på «telefonrøret i faksmaskinen» som et bilde på kommunikasjon og teknologi, forklarer Næss.

Revyinstruktørene, Andreas Ven Langø og Erik Bauck Bårdstu, tror de har funnet balansen mellom tradisjonene og sin utgave av Ukerevyen. Her kan du lese om årets revy som skal utfordre publikum på en lun måte.

Et navn som vil huskes

- Og den tredje?

- Den tredje betydningen får man svar på hvis man kommer og ser revyen, lokker revysjefen.

- Er de tre betydningene solide nok?

- Det synes jeg absolutt. Vi har klart å bruke ordet i sin helhet og vi har funnet tre betydninger, så jeg synes vi er innenfor kravet, sier Næss, som mener alle de tre betydningene av lurifax er godt synlig i selve revyforestillingen. Nå håper han resten av Trondheim vil like årets Uka-navn like godt som han selv.

- Jeg håper folk synes at det er et artig og fint navn, at det passer inn i rekka av Ukenavn og at de synes det klinger godt. Vi håper at det er et navn folk vil huske, også om 20 år, sier Næss.

Lurifaksens åtte foreldre

Pål Ibrekk, som er leder av forfatterkollegiet, har gledet seg til å kunne avsløre navnet. Kollegiets åtte medlemmer har holdt navnet for seg selv siden april, noe som har vært en utfordring.

- Vi er åtte personer som har holdt det for oss selv, men det er jo vanskelig. Det er stadig noen som prøver å få navnet ut av deg, sier Ibrekk.

- Har du blitt utsatt for noen sleipe triks?

- Nei, ikke veldig sleipe, jeg har stort sett greie venner.

Uka er Norges største og eldste studentuke, så kanskje ikke rart at festivalen trekker horder av studenter og eksstudenter? Les hvordan det gikk da Uka evakuerte 1000 mennesker her.

Forfatterkollegiet har brukt mye tid på å finne riktig navn, men etter mye idémyldring og leting i gamle ordbøker, ble de enige i april.

- Det er mye prøving og feiling, men mest prøving. Vi har vært som åtte foreldre som skal døpe vårt barn, men så må vi bli enige om barnets navn. Til slutt fant vi et vi alle synes er et bra navn, sier Ibrekk.

Revysjef og forfatterkollegiet er svært fornøyde med årets Uka-navn, nå er de spent på å høre reaksjonene når navnet avdukes. Foto: Uka 2015
Nå skal «Lurifax» pryde Studentersamfundet gjennom hele Uka. Foto: Jonas Bjørkli