- Når vi stiller ut sammen nå, er det fordi vi mener vi er modne nok til å gjøre det. Det går ikke ut over den enkeltes kunstnerskap, sier Vik og viser veg over tunet på Sagatun og inn i parets atelier.

LES OGSÅ (PLUSS): Kunst om flyktningkrise og havdød

Atelier med historie

Bygget fra 1913 er den gamle losjen på Ranheim. At huset en gang samlet bygdas innbyggere til revy og underholdning er tydelig, i enden av atelieret står fortsatt scenen intakt. I det lyse rommet som har store vindu med utsikt mot Trondheimsfjorden, er kunstnerparet i ferd med å gjøre klart til utstilling. En god del av maleriene, trykkene og installasjonene er allerede sendt til Bodø kunstforenings utstillingslokaler. På en arbeidsbenk ligger plakaten. «ROOTS» står det i rød skrift.

- Roots, eller røtter, er et interessant begrep. Vi har tatt utgangspunkt i noen av kunstens grunnformer og materialer, som kulltegninger, skulpturer, malerier, avtrykk. Vi går tilbake til kunstens røtter, forklarer Daren og peker mot en vegg der det henger et trykk og en kulltegning.

LES OGSÅ (PLUSS): Trondheim kan få felles museum for kunst og design

Det er ikke bare bildene som stilles ut, også redskapet som er brukt til å feste maling og kull på bildet, vises fram som en del av kunstverkene. Ei rot er kløvd i to, tverrenden dyppet i maling og deretter trykt på et lerret. Greiner er brent og brukt som malerkost. Mellom journalist og fotograf oppstår brått en konkurranse om å finne ut hvilke grener som står for de ulike strøkene i kull.

- Vi bruker røtter i selve arbeidsprosessen, og på den måten får navnet på utstillingen en dobbeltbetydning. Vi er begge opptatte av biologiens formstrategier – hvordan ting får form, sier Daren.

Idédugnad rundt kjøkkenbordet

Å finne tilbake til røttene sammen, har ikke vært en komplisert prosess for Vik og Daren. Med et langt liv rundt samme kjøkkenbord er de vant til å kaste ball med hverandre.

- Under hver eneste frokost er vi inne på store tema og vi diskuterer alt mulig, det gjorde vi også da barna bodde hjemme. Det er naturlig for oss å utveksle ideer med hverandre, og før vi vet ordet av det er vi i gang med prosjekter, sier Daren.

- Å lage en utstilling sammen gjør også at jeg kan senke skuldrene litt og slippe det eierskapet man får til en idé. Det er godt å kunne se på det som et fellesprosjekt, sier Vik.

Utfordrer fordom

Det er gått tre år siden Vik og Daren søkte om en separatutstilling i Bodø. Nå er de spent på mottakelsen.

LES OGSÅ (PLUSS): - Du kan gå ut i verden kledd i kunst

- At et par stiller ut sammen blir blant kunstnere i Norge ikke akkurat sett på som veldig sexy. Det er rart at slike fordommer finnes her, sier Daren.

Paret synes det er merkelig at man i noen bransjer hyller tette samarbeid mellom ektefeller, mens det i andre blir sett på med et helt annet syn. Daren viser til forskerparet Moser ved NTNU som et eksempel der nært kjennskap til arbeidspartneren gir en bonuseffekt.

- Vi tenkte vi skulle utfordre denne fordommen i kunstmiljøet. Vi er kollegaer, og for oss handler det om å gjøre den andre god, sier Vik.

Vik og Daren sin utstilling «ROOTS» åpner i Bodø 2. oktober og vil stå fram til 8. november.