- Dette er så urimelig at det er vanskelig å forstå, sier direktør i Olavsfestdagene, Petter Myhr, etter å ha lest statsbudsjettet for neste år.

I tråd med lekkasjene som er omtalt i media på forhånd, ønsker regjeringen å avvikle knutepunktordningen for festivaler, dermed fjernes Olavsfestdagene og 12 andre festivaler fra fast post på statsbudsjettet og legges under Norsk kulturfond. Der må de søke om årlig støtte på linje med alle andre festivaler.

- Det er faktisk mye verre enn vi fryktet, fordi usikkerheten rammes oss allerede neste år. Dette er den mest dramatiske endringen på kulturfeltet på lang tid, mener direktøren.

To beholder plassen

Myhr mener budsjettet forteller at knutepunktordningen slett ikke avvikles, men videreføres med bare to festivaler – Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge beholder nemlig som varslet sin plass på statsbudsjettet. De flyttes til en annen post, men forutsetningene er de samme som for knutepunktfestivalene.

I en pressemelding begrunnes de to festspillenes særstilling med at de er «nasjonale institusjoner med en bredde i kunstnerisk uttrykk som står i en særstilling sammenlignet med de fleste andre festivaler i Norge»:

- Det er rett og slett IKKE sant, sier Myhr med ettertrykk.

- Er det noe Olavsfestdagene har, så er det bredde i det kunstnerisk uttrykket. Vi har også en klar nasjonal forankring gjennom byens 1000-årige historie. Dersom dét er kriteriene, hører vi hjemme så det suser på statsbudsjettet. Det skal vi bruke tida framover på å forklare.

Usikker framtid

Han mener regjeringen med å beholde to festivaler på statsbudsjettet signaliserer at det er en fordel å være der, samme hvor mye de grønnmaler situasjonen under Norsk kulturfond.

Dersom Olavsfestdagene havner inn under Norsk kulturfond, mener Myhr de går en usikker framtid i møte, med søknader og bevilgninger fra år til år.

I forslaget til avvikling av knutepunktordningen, ligger det at de tidligere knutepunktfestivalene får samme tildeling i 2016 som i 2015 – det vil si ti millioner for Olavsfestdagenes del. Knutepunktordningen sikret også automatiske tilskudd fra kommune og fylkeskommune på 40 prosent, så mye som sju millioner kroner i 2015.

- Så vidt jeg kan se ligger det ingen automatikk i at disse midlene utløses for 2016 selv om vi i første omgang beholder de ti millionene fra staten, sier Myhr, som mener det kan få store konsekvenser.

Gir ikke opp

Han mener diskusjonen handler om hva Norge skal ha av kulturelle fyrtårn utenfor hovedstaden, og at det må finnes arrangører som har økonomiske muskler til å skape kunst på topp internasjonalt nivå utenfor Oslo.

- Det bør være det første prinsippet man bør kunne bli enig om – og der bør både vi og flere andre festivaler være med, mener Myhr.

Han forteller at slagplanen framover blir å snakke med alle krefter som kan tale Olavsfestdagenes sak.

- Vi vet at mange politikere støtter oss, men tar ingen ting for gitt. Dette er et politisk spill, men det er mye som står på spill også for oss og for byen.

Erling Moe (V): - Olavsfestdagene må sikres

- Olavsfestdagene kan ikke overlates til kortsiktige løsninger i Kulturrådet. Budsjettet representerer en særbehandling av festspillene i Bergen og Nord-Norge. Vi må arbeide for å få endret dette i Stortinget. Selv om departementet åpner for å gi føringer om mer langsiktig støtte gjennom Kulturrådet, er dette for dårlig for OFD. Petter Myhr er bekymret for den kommunale og fylkeskommunale støtten til Olavsfestdagene hvis Stortinget vedtar Regjeringens forslag. Venstre vil arbeide for at den lokale støtten videreføres på nåværende nivå, sier avtroppende leder i kulturkomiteen i Trondheim.

Han har merket seg to andre saker han vil følge opp.

- Kunsthallen er plassert i Kulturrådet, som har en pott til slike institusjoner. Jeg forutsetter at Trondheim får de to millionene vi har søkt om. Saken om Rosendal og Avant Garden er ikke med. Vi får ta en lokal drøfting i kommunen hvordan vi skal ta denne saken videre, mener Moe.