Fossen og hennes mann, Jovan Pavlovic, har i flere måneder planlagt en tur til Serbia. Et land som har merket flyktningkrisen, og flere hundre tusener har flyktet gjennom Serbia. Likevel er det mange mennesker som sitter fast, og ikke kommer seg videre på grunn av pengemangel og stengte grenser. Fossen og mannen hennes merket et sterkt behov for å hjelpe, og startet en innsamlingsaksjon blant venner.

- Jeg pratet med venner og kjente rundt meg, og plutselig var mange med på initiativet vårt, blant annet Singsaker skole, Trond IL og kolleger på Rockheim. Det var så stort engasjement, og vi fikk så god respons, sier Fossen.

På onsdag besøkte familien leiren i Beograd for å levere fra seg klær, sko og leker til menneskene som bor i de rundt tretti teltene som er satt opp i en park. Besøket har gjort inntrykk på Fossen.

- Det var hjerteskjærende å se leiren. Det er mye nedbør her nå, bløtt og kaldt, de tørker klærne sine i trærne og det er trafikk på alle kanter. Det er ikke en plass for noen å være. Dette er helt vanlige folk som må leve fra dag til dag, forteller hun.

Les også: Serbia setter inn politi mot flyktninger

Les også: EU: – Verste flyktningkrise siden andre verdenskrig

Uten sko og i opprevne klær

Antall flyktninger fra Syria til Serbia har minsket den siste tiden, mye på grunn av direktebussene fra Makedonia til Kroatia som serbiske myndigheter har satt inn for denne gruppen. Fossen forteller at det i den provisoriske leiren i Beograd befinner det seg flest unge menn mellom 14 til 20 år fra Irak, Somalia og Afghanistan. Mange av dem kan verken engelsk eller tysk, og Fossen sier kommunikasjonen foregikk mest på fingerspråk.

- Mange får et kultursjokk, og de er ikke forberedt på den vestlige verden. De som sitter igjen har trukket det verste loddet. Mange av dem sitter der i påvente av hjelp, og det er den gruppen av flyktninger som er vanskeligst å få satt bort, sier Fossen.

Hun forteller videre om et sterkt møte med en ung mann.

- En vi møtte hadde ikke sko, og i stykkerevne klær, men vi hadde ikke sko som passet ham. Det var sterkt. Man kan se i øynene deres at det har blitt en vane for dem bare å overleve, forteller hun.

Les også: Ønsker 200 flere flyktninger til Trondheim

Les også: Frykter epidemier i ungarsk flyktningleir

Gir bort favorittleken

Blant flyktningene i parken, befinner det seg også noen barnefamilier. Fossen og mannen hennes, tok med seg barna sine på åtte og ti år for å dele ut lekene. Hun sier det er viktig at barna hennes ser verden i et større perspektiv.

- På vei ned hit har vi snakket en god del om det å være medmenneske, og at noen er tvungen til å reise fra landet sitt. Da barna våre ga bort leker til flyktningbarna, ble de beveget. Flyktningbarna som fikk lekene, trodde nesten ikke på det, og skjønte det ikke helt med det samme, sier Fossen.

Fossen forteller om en liten gutt i Trondheim som ga bort favorittleken sin i innsamlingsaksjonen deres.

- Han hadde skjønt hva som skjer i verden. Han la også ved et lite kort der det sto: Lykke til, forklarer hun.

Innsamlingen de arrangerte før de reiste til Serbia, var et privat initiativ og Fossen understreker at det er mye godt engasjement i Norge.

Les også: 250 flere frivillige på to uker

Les også: Anundsen: Schengen er under press

Ønsket om å hjelpe

Mannen hennes Jovan Pavlovic er norsk-serbisk. De begge er musikere, og godt kjent med Serbia. Noe som også var grunnen til at de gjerne ville hjelpe flyktningene som sitter fast i Serbia.

- Det er mange i Norge som engasjerer seg enten i Norge, eller reiser til Hellas for å være medmennesker. Siden vi kjenner Serbia og organisasjoner i landet, ønsket vi å bidra her, sier Fossen.

Akkurat nå er det en rumensk organisasjon, Remar Sos, som hjelper flyktningene i parken i Beograd. Fossen forklarer at Remar Sos sjelden opplever at folk gir klær og andre ting, men hun mener ønsket om å hjelpe er til stede i serberne.

- Økonomien i landet har jevnt gått nedover, og det er fortsatt serbere som reiser ut av landet for å få jobb. Befolkningen i Serbia har lyst å hjelpe til, men de har ikke så mye selv, sier hun.

Les også: Stortinget ber Anundsen bruke mer på flyktninger

Les også: Lundteigen: – Flyktninghjelp foran lønnsvekst

Sitter i limbo

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, sier det er positivt med enkeltmenneskers pågang til å ville hjelpe.

- Vi er glad for denne typen engasjement, og vi berømmer det. Det er ikke enkelt å sende ting til flyktningene. Vi har fått en del henvendelse fra folk som vil gi, men vi sender ikke ting fordi det er store kostnader knyttet til det. Derfor er det bra med slikt engasjement, forteller han.

Nesse opplyser at Flyktninghjelpen har nylig vært i Serbia for å se hvordan de kan hjelpe flyktningene i landet.

- Forholdene er vanskelige. Noen flyktninger blir sittende i limbo i europeiske land, sier han.

Han mener en av årsakene til at flyktninger sitter fast i Serbia, er at Ungarn har stengt grensen sin.

- Det er ikke god politikk. Man bør ikke møte mennesker på flukt med piggtråd i 2015. Menneskesmugling er også en del av bildet, og mange har brukt opp pengene sine på menneskesmuglere. Likevel møter de fleste på formelle hindringer som gjør at de ikke kommer seg videre, forteller Nesse.

Nesse påpeker at snart vil det komme flere flyktninger til Norge, og han håper engasjementet også vil være der i neste fase.

- Det flyktningene trenger når de kommer hit er medmenneskelighet. Dette er Røde Kors gode på. Derfor råder jeg folk til å ta kontakt med Røde Kors, og høre med dem hva flyktningene trenger etter at de har ankommet Norge, sier han.

Tok med barna: Anne Fossen tok med seg sønnen sin (i rød t-skjorte), Luka Fossen Pavlovic, til leiren i Beograd. Han ga blant annet bort leker til flyktningsbarn Foto: Privat
Anne Fossen og hennes mann Jovan Pavlovic, besøkte nettopp en park med flyktninger for å levere innsamlede klær, sko og leker fra Trondheim. Foto: Privat