Det kuttes med vante fingre og freses i panner, når seks travle kokker med hver sin assistent i dag kjemper om å bli Årets Kokk. I løpet av noen timer skal de tilberede en rett basert på fenalår, før de går løs på henholdsvis en fiskerett og en kjøttrett. Litt over klokka seks i kveld skal så juryen kåre vinneren.

LES MER: Sikker på seier

Kompiser og konkurrenter

Blant de seks deltakerne er to Trondheim-basert. Adrian Løvold er kjøkkensjef ved Storfosna gods, mens Christopher W. Davidsen til daglig er konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.

LES MER: Rica-kokk til topp i Global Chef

De to trønder-finalistene havnet side om side i Mathallen, da konkurransen startet tirsdag formiddag, og begge fikk noen ord med kronprins Haakon, da han besøkte Mathallen rundt lunsjtider.

- De er i hvert fall veldig travle, med god fokus på mat, sa kronprinsen da han ble spurt om å kommentere deltakerne. Samtidig som han innrømmet at han neppe hadde hatt noe i konkurransen å gjøre.

Best på speilegg

- Speilegg er min spesialitet, men jeg er veldig god også på havregrøt og en pastarett med gulrøtter og litt sånn, fortalte kronprinsen med et smil. Og forsikret at om han enn ikke er noen mesterkokk, så setter han i det minste pris på god mat.

- Og der er jeg litt heldig. Vi har veldig gode kokker på slottet, og jeg får meget god mat på reiser.

Hvem som vinner må vi vente enda noen timer på for å få vite, men kriteriene ligger allerede fast.

Hellstrøm gir seg

- Smaken er viktigst, men totalvurderingen havner et sted i skjæringspunktert mellom smak og konsistens, sier kjendiskokk Eyvind Hellstrøm. han har vært jurymedlem i alle år, men sier at i år blir siste gang: _ Nå skal jeg overlate plassen min til yngre krefter.

En av de yngre som allerede er på plass er regjerende Bocuse d'Or-mester Ørjan Johannessen. Han trekker også frem smaken som det viktigste.

- Men teknikk og identitet betyr også mye. Det handler om hvordan de har løst oppgaven, fastslår Johannessen.

Adrians høylydte heiagjeng

Mens de seks kokkene i høyt tempo jobber med maten, er en tribune i Mathallen i Oslo tettpakket med fans som med stor iver og kubjeller, roperter, taktfaste rop og håndfaste klapp heier fram og oppmuntrer sine favoritter.

En av dem er Liv Sissel Høgsand, mor til Adrian Løvold.

- Klart jeg er her. Og klart jeg ikke er partisk, smiler hun mellom slagene. Som god støtte har hun med seg slekt "fra Helgeland i Nord til Oslo i sør". Og støtte kan hun trenge.

- Dette er jo bare helt grusomt og kjempespennende på samme gang!

Høgsand er stolt av sønnen, men vil gjerne ha litt av æren hun også.

LES MER: Kokkelering på høyeste nivå

- Da han var liten leste jeg Ingrid Espelid Hovigs for ham på senga, og allerede da stoppet han opp og spurte hva hun hadde i og hvor mye og hvorfor. Det begynte nok der, sier Høgsand som likevel er den som lager mat når han er hjemme hos henne.

Vinneren går til Bocuse d'Or

- Tror det er slik det skal være. En naturlig arbeidsfordeling, så slipper han å være på jobb hele tida. Vinneren av Årets Kokk blir Norges representant både ved kokke-EM i Budapest i mai neste år og ved VM-finalen i Lyon neste år. Bocuse d'Or verdensfinale ble arrangert i Lyon første gang i 1987, med Arne Brimi som norsk deltaker. Bent Stiansen sikret Norges første gullmedalje i 1993, mens Ørjan Johannessen tok gullet i januar i år. Totalt har tolv norske kokker tatt medalje i Bocuse d'Or og dermed fått æren å kunne kalle seg Bocuse d'Or-kokk.

Alle de seks kokkene har med hver sin assistent i Årets Kokk-finalen. Adrian Løvold har med seg Eskil Hildonen, mens Christopher W. Davidsen har Håvard Christian Werkland som sin commis, som det heter på fagspråket.

Finalist Christopher Davidsen tok seg tid til en fagprat med kronprins Haakon under en hektisk sluttspurt i finalen i Årets Kokk. Davidsens assistent Håvard Christian Werkland benytter anledningen til å slukke tørsten. Foto: Kristin Svorte
Adrian Løvolds mor Liv Sissel Høgsand med ropert er sjef for heigjengen. Her med stefar Ove Bjørken og commis Eskil Hildonens mor Hege til høyre. Foto: Kristin Svorte
Arne Hjeltnes, kronprins Haakon Magnus og ordfører Fabian Stang på plass. Foto: Kristin Svorte
Her hilser Kronprins Haakon Magnus på Christopher W. Davidsen og Håvard Christian Werkland foto Kristin Svorte Foto: Kristin Svorte