- Ina Christel Johannessen er en av Norges dyktigste koreografer og «zero visibility corp» er et anerkjent kompani som stort sett turnerer i utlandet. Vi hadde veldig lyst til at de skulle komme til Trondheim, sier Arnhild Staal Pettersen, Daglig leder i Senter for dansekunst i Sør-Trøndelag (DansiT), om kompaniet som gjester Trondheim for aller første gang.

Høyaktuelt tema

«The Guest» hadde urpremiere på Dansens Hus i Oslo i januar. I forestillingen utforsker koreograf Johannessen og hennes dansekompani motsetningene mellom gjestfrihet og vennskap, opposisjon og fiendtlighet. Stykket er inspirert av Albert Camus’ novelle «L’Hôte», som på fransk kan bety både «gjest» og «vert». Åtte dansere er med i forestillingen, deriblant Jon Filip Fahlstrøm fra Levanger.

- Tematikken er veldig relevant med tanke på dagens nyhetsbilde. Hvem er vi og hvordan tar vi imot mennesker i krise? Koreografen tar tak i noe som er veldig konkret og gjør det abstrakt, og det er det som er spennende. Hver og en som ser stykket kan tolke det forskjellig, sier Staal Pettersen.

Starter opp turnénettverk

DansiT og Dansens Hus i Oslo har satt i gang et pilotprosjekt for et nasjonalt turnénettverk for dans. De har hentet inspirasjon og erfaringer fra lignende nettverk i Sverige og England.

- I Norge blir hver danseforestilling som produseres vist i gjennomsnittet kun 4, 5 ganger. Vi har et ønske om at forestillingene blir vist flere ganger, derfor har vi startet et turnénettverk for dansekunstnere slik at norske produksjoner kan bli vist mer, sier Staal Pettersen.

I dag har dansekunstnere i Trøndelag i liten grad mulighet til å turnere rundt i landet med sine produksjoner.

- Vi har den kulturelle skolesekken, men ellers er du nødt til å ta kontakt med hvert enkelt sted på egen hånd. Å etablere et nettverk som kan ta inn og selge en forestilling til flere steder, vil ha stor effekt, sier Staal Pettersen.

Et større utvalg

Staal Pettersen håper et turnénettverk vil føre til at tilbudet av danseforestillinger vil øke i Midt-Norge.

- Jeg tror det vil bidra til at et større mangfold av danseforestillinger vil bli vist i regionen, det er en del av målet. Hadde det ikke vært for dette prosjektet og samarbeidspartnerne vi har fått med oss, ville vi ikke kunne vist en såpass stor produksjon som «The Guest» i Trondheim.

Dansens Hus og DansiT er hovedaktørene bak pilotprosjektet, men også Teaterhuset Avant Garden, Olavshallen, Den kulturelle skolesekken i Trondheim og Sør-Trøndelag og Teatret Vårt i Molde er med som samarbeidspartnere.

Møte med koreografen

I forkant av forestillingene arrangeres en førsnakk med Arne Fagerholt der både tematikken og samtidsdans som kunstform diskuteres. Fagerholt, som nå er kulturleder i Orkdal kommune, har tidligere vært danser i Nasjonalballetten og teatersjef ved Carte Blanche. Koreograf Johannessen vil også være med på samtalen, og publikum vil få mulighet til å stille henne spørsmål. Staal Pettersen håper tilbudet vil bidra til å nå ut til nye publikumsgrupper for dans.

- En viktig del av arbeidet med et nasjonalt turnénettverk er å jobbe med ulike publikumsutviklingsprosjekter. Min erfaring er at publikum får en større helhetlig opplevelse av forestillingen når de har fått møte personene bak produksjonen. Vi håper mange vil benytte seg av anledningen til å oppleve dette stjernelaget av noen dansere denne helgen, sier Staal Pettersen.

The Guest i Olavshallen fredag og lørdag kl. 19.30. Førsnakk begge dager kl. 18.30.

Danekompaniet «zero visibility corp» gjester Trondheim for første gang denne helgen. Foto: Erik Berg