Stilfullt om gangstertvillinger

Tom Hardy overbeviser i dobbeltrolle.

Dobbel Tom: Tom Hardy og Tom Hardy som de legendariske Kray-brødrene i britisk underverden. 

Saken oppdateres.

«Legend» er en biografisk film om de to gangstertvillingene Ron og Reggie Kray, som opererte i London på 1960-tallet. Britiske Tom Hardy befinner seg på hjemmebane, og overbeviser i rollen som begge de to brødrene. Skuespilleren gir et godt innblikk i to særegne personligheter, spesielt den sinnsforvirrede Ron.

Gjennomførte miljøskildringer og subtil humor løfter også filmen, men om vi kjapt kommer inn i den rette steds- og tidsfølelsen, er det ikke alltid filmen engasjerer tematisk. Emily Browning er også temmelig blodfattig i rollen som den storøyde og uskyldsrene lokale skjønnheten Frances. Romansen mellom henne og Reggie vies stor plass, men fremstilles uten særlig nerve. Historien om Kray-brødrene er på mange måter fascinerende, men «Legend» bruker et konservativt fortellerspråk som bare tidvis skildrer dybden i karakterene og dynamikken dem imellom.

Det skorter ikke på dvelende nærbilder av pene mennesker og dekadent klubbliv, ispedd skildringer av gladvold til muntert lydspor, interne gjengoppgjør og bruk av skitne metoder på begge sider av loven. Trusler, grisebanking og utblåsning av hjerner til stadighet blir likevel litt langdrygt i lengden, og på et eller annet tidspunkt er det lett å slutte å bry seg.

Det mest interessante ved filmen er innblikket i gnisninger og bindinger mellom de to Kray-brødrene, samt deres forbindelser inn i det britiske Overhuset og påvirkning på nasjonal politikk, noe som hinter om omfanget av gangstervirksomheten. De med sans for 60-tallsestetikk vil også ha mye å glede seg over i «Legend», og Duffy står for et par finfine sangnumre i filmen. Dama hadde virkelig fortjent en bedre parykk.

På forsiden nå