Trondheim litteraturfest:

Med ytringsfrihet som hovedingrediens

De litterære smaksløkene settes i sving når Trondheim litteraturfest går av stabelen tirsdag.

Ytringsfrihet er et viktig stikkord og Agnar Mykle en sentral person når Trondheim litteraturfest arrangeres for fjerde gang. 

Saken oppdateres.

- Ytringsfriheten settes på prøve hver eneste dag, derfor er det viktig å holde temaet oppe. Kampen om ytringsfriheten kjempes hele tiden.

Det sier Berit Skillingsaas Nygård, sjef på Trondheim folkebibliotek og initiativtaker for Trondheim litteraturfest.

Ytringsfriheten da og nå

Et foredrag om Agnar Mykles litterære reise sparker i gang årets litteraturfest. Trond Åm, prosjektleder for Litteraturhuset i Trondheim, holder foredraget om forfatteren som i år er gjennomgangsfiguren gjennom hele festivalen. I august i år ville Mykle ha fylt hundre år, derfor mener biblioteksjefen det naturlig at forfatteren som ble født i Trondheim blir sentral for årets festival.

- Samtidig har ytringsfrihet vært et satsingsområdet for oss hvert år. I år vil vi se på hvordan ytringsfriheten var den gangen Mylkes bok «Sangen om den røde rubin» ble stoppet, men vi vil også snakke om hvordan litteratur i dag blir behandlet, både nasjonalt og internasjonalt, sier Skillingsaas Nygård.

I den forbindelse vil norsk-danske Kim Leine, norsk-somaliske Amal Aden og den libyske fribyforfatteren Ashur Etwebi være blant dem som vil sette preg på programmet.

Agnar Mykle, Kim Leine, Amal Aden og Ashus Etwebi blir dermed sentrale personer under årets litteraturfest. Les mer om dem her.

Mykles måltid

På åpningskvelden er det duket for et litterært måltid på restauranten Alma's. Der vil litteraturhusets Trond Åm, sammen med sin navnebror Trond Åm, kokk og medeier av Alma's, snakke om mat og Mykle mens publikum får servert mat på Mykels vis.

- Kokken Åm har laget en fireretters meny basert på det han har funnet av mat knyttet til Mykles forfatterskap, forteller Skillingsaas Nygård. På menyen finnes blant annet skive med hjemmelaget smør og brunost, bakt torsk med mandelpotet og vaffel med Brie de Meaux.

Utover uka fortsetter litteraturfesten med foredrag, filmvisning, debatt og et egen festivalprogram for barn. Fredag kveld arrangeres en festaften som vil bli et høydepunkt for festivalen, ifølge biblioteksjefen.

- Festkvelden er den store kvelden vår. På Dokkhuset vil publikum blant annet får en spennende samtale om litteratur og kunst mellom kunstnerne Sverre Koren Bjertnæs og Håkon Bleken. Vi skal også presentere vår fjerde fribyforfatter Ashur Etwebi.

Agnar Mykle er ikke den eneste forfatteren som står på «menyen» hos Alma's denne høsten, det gjør også Anne B. Ragde og Alexander Kielland. Her kan du studere «menyen» mer nøye.

Litteratur for alle

Det er fjerde gang Trondheim litteraturfest arrangeres. Festivalen som begynte som en to dager lang litteraturfest, er nå utvidet til fem dager.

- Vi synes det er spennende at det litterære miljøet i byen har gått sammen for å lage en litteraturfest. At vi er flere aktører innen både næringsliv og det offentlige som jobber sammen, tror jeg vil være viktig for fortsettelsen. Vi håper vi er kommet for å bli, sier Skillingsaas Nygård.

Festivalen er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek, Trondheim Litteraturhus, forlaget Communicatio og bokhandelen Norli Nordregate. De har som ambisjon å presentere litteratur for er bredt publikum. Biblioteksjefen mener det er viktig med møteplasser der litteraturinteresserte får mulighet til å møte andre som er opptatt av litteratur.

- Selv om biblioteket og litteraturhuset har flere enkeltstående arrangementer gjennom året, tror jeg det er viktig å ha en festival som samler flere arrangementer under ett. Når arrangementer tilbys gjennom en slik festival, har jeg inntrykk av at flere ender opp med å gå på foredrag eller andre arrangementer de ellers ikke ville ha gått på, sier Skillingsaas Nygård.

Trondheim litteraturfest varer fra tirsdag 20. oktober til lørdag 24. oktober.

Berit Skillingsaas Nygård og Trondheim litteraturfest byr på et bredt program med litteratur for «alle». 

Berit Skillingsaas Nygård og Trondheim litteraturfest byr på et bredt program med litteratur for «alle». 

På forsiden nå