- Som å sitte i Domkirka

- Jeg satt der med blødende hjerte og kjempet mot tårene, sa Joralf Gjerstad da han fikk høre sine egne tekster tonesatt i kveld.

Joralf Gjerstad er imponert over musikken som er laget til tekstene hans. Video:TERJE SVAAN

Saken oppdateres.

- Nå er jeg ikke noen musiker, men det låt vidunderlig. Ungdommen har gjort godt arbe', smiler Joralf Gjerstad, kjent som Snåsamannen.

Onsdag kveld var han til stede under lanseringen av sin nye bok «Det siste brevet», en samling tekster, dikt, salmer og hustavler skrevet av ham selv gjennom flere tiår og nå samlet mellom to permer.

- Det har ikke vært vanskelig å skrive om dette. Det er veldig fint å skrive om nære ting hvis det er ærlig skrevet.

Musikalsk liv til tekstene

I arbeidet med boken fremmet han et ønske om et orkester som kunne gi tekstene hans musikalsk liv, og vokalist Kine Kvalstad samlet et band og komponerte musikk sammen med tubaist Daniel Herskedal og trombonist Elisabeth Fossan. Under lanseringen på Rockheim fikk vi høre fire smakebiter framført av en kvintett med Kvalstad i spissen. Bandet kaller seg JS Orchestra, der J-en står for Joralf og S-en for kona hans Signe.

- Med musikk til blir tekstene helt annerledes. Jeg satt der med blødende hjerte og kjempet mot tårene. Tekstene mine er ikke så svære, men når tonene kom til, var det som å sitte i Domkirka, sier Gjerstad etter seansen og boksigneringen vel er over. Nå håper både hovedpersonen og musikerne at orkesteret kan legge ut på turné med materialet.

Til vinteren kommer dokumentarfilmen om Snåsamannen, laget av Margreth Olin. - Det har vært reportasjer om Joralf på TV, men ingen har gått i dybden og sett hva hemmeligheten på Snåsa egentlig er, sier regissøren.

Hyllest til kona

89 år gamle Gjerstad er i godt humør, men sliten etter flere dager med boklansering i Oslo og Trondheim. Men Gjerstad har krefter til å innta scenen og takke de frammøtte ansikt til ansikt. Før det hadde leder for Gjerstadstiftelsen, Ellinor Marita Jåma, fortalt om bokas tilblivelse og innhold. Hun fortalte også om stiftelsens arbeid for å bevare Gjerstads barndomshjem, for å videreføre ekteparet Gjerstads livssyn og menneskesyn, og arbeid for å gjøre deres liv og virke kjent. Hun trakk også fram hvordan boka legger vekt på Joralfs kjærlighet og takknemlighet til kona Signe.

- Stolt over å gi den ut

Forlegger Erling Kagge var også til stede under arrangementet, og forteller at da han ble kjent med Gjerstad, tenkte han ikke tanken på å gi ut bok med ham. Etter hvert trådte imidlertid prosjektet fram som en naturlig og god idé.

- Jeg mener det er en verdifull bok, og en bok jeg er stolt over å gi ut. Diktene, salmene og hustavlene, men også tekstene som trekker fram mer ukjente sider ved ham. Det er den ærligste boken om ham til nå, at han ser på seg selv som en forlenget arm av Guds kraft, er underkommunisert, mener Kagge.

LES ANMELDELSEN: «I sitt nittiende år har Joralf Gjerstad skrevet sitt testamente. Boka er i alle fall hans ærligste.»

God idé til ny bok

Kagge mener likevel det er en noe «sær» bok, med sitt religiøse innhold og tekster på både bokmål, nynorsk og dialekt, er å lese den som å høre Gjerstad snakke.

- Det er også bokas styrke, dette er tekster fra helt tilbake til 40-tallet og fram til i dag, de har stort spenn i rom og tid, sier Kagge, som bekrefter at de to har snakket om å fortsette samarbeidet videre.

- Jo da, han snakker om ei ny bok, om det blir noe av er helt opp til ham selv. Jeg kan si så mye som at han har en veldig god idé, Joralf ser jo på verden med et annet blikk enn de fleste av oss, smiler Kagge.

Og Gjerstad selv er slett ikke fremmed for tanken.

- Om jeg holder meg frisk, skal jeg skrive igjen, slår 89-åringen fast, før han endelig kan ta fatt på hjemturen til Snåsa.

På forsiden nå